Mellan den 4 och 10 juni hålls den femte upplagan av Negroni Week runt om i världen. En vecka där barer och restauranger donerar pengar i samband med att de serverar Campari-drinken Negroni. Ett perfekt tillfälle att dricka sprit med gott samvete.
Negroni Week lanserades för första gången sommaren 2013 som en hyllning till en de mest klassiska Campari-drinkarna och som ett tillfälle att samla in pengar till välgörenhet. Bakom initiativet står det amerikanska magasinet Imbibe Magazine och Campari själva. Sedan 2013 har den festliga välgörenhetsveckan spridit sig över världen och förra året deltog nästan 8000 barer och restauranger. På Negroni Weeks hemsida väljer deltagarna själva välgörenhetsorganisation utifrån plats eller ändamål. Totalt har 1,5 miljoner dollar samlats in genom åren.
Restaurang Tjoget i Stockholm har deltagit i Negroni Week sedan start och är en av de över 100 svenska barer och restauranger som deltar i årets upplaga.
– Det känns självklart för oss att vara med i Negroni Week även i år eftersom det är ett så roligt sätt att göra skillnad. Negroni är ju lite av en bartenderfavorit vad gäller drinkar så det är också kul när fler får upp ögonen för den,säger Andreas Bergman, en av grundarna av Tjoget.
Så blandar du en perfekt Negroni:
2 cl Campari
2 cl röd vermouth
2 cl gin
En skiva apelsin
Is
Ta lika delar av alla ingredienser. Garnera med apelsinklyfta eller apelsinzest. Nyckeln är att inte blanda i glaset och att sedan servera i mindre glas med is.
För dig som inte gillar en klassisk Negroni finns många varianter på originalreceptet.
Negroni Week pågår under 4 - 10 juni runtom i Sverige och världen.