Den bannlyste Lars von Trier återvände till Cannes

Frida Long 12:11 17 May 2018

Mellan 8 maj - 19 maj pågår årets filmfestivalen i Cannes. Den största skrällen såhär långt verkar den danske provokatören Lars von Trier ha stått för.

Lars von Trier är tillbaka på filmfestivalen i Cannes för första gången sedan han 2011 blev den första personen att bannlysas från festivalen. Det var i samband med visningen av filmen Melancholia som von Trier sa att han “till viss del” förstod och sympatiserade med Hitler, trots att han som Trier också sa “is not what you would call a good guy”. von Trier bad i efterhand om ursäkt för sitt uttalande och försäkrade att han varken är nazist eller rasist. Trots detta förklarades han som persona non grata av festivalledningen och har alltså inte visat sig på festivalen sedan dess.

I år gör von Trier comeback med filmen The House That Jack Built där Matt Dillon spelar seriemördaren Jack. Filmen är en djupdykning i den intelligente men uppenbarligen svårt störde Jacks psyke. von Trier ska inspirerats av 1300-talsverket Den gudomliga komedin där Dante ledsagas under sin vandring genom helvete och skärseld. I likhet med Dante har Jack en ledsagare och filmen följer Jack genom de fem incidenter som har utvecklat honom till den sadistiske seriemördaren han är idag. Filmens våldsamma innehåll och misogyna prägel har gjort den till en av filmfestivalens största snackisar och vattendelare.

Filmen har kritiserats för sitt sadistiska våld som anklagas för att stundtals vara ren tortyrporr. Uma Thurman, Siobhan Fallon Hogan och den danska skådespelerskan Sofie Gråbøl spelar “lady 1”, “lady 2” och “lady 3” som alla slaktas under filmens gång. Våldet mot kvinnor och lemlästandet av kroppsdelar har kritiserats framförallt mot bakgrund av den diskussion som pågått inom film- och mediebranschen sedan metoo-uppropet i höstas där gottandet i kvinnliga kroppar i såväl underhållning som verklighet (lex Kim Wall och Lisa Holm) lyftes. Artisten Björk har även anklagat Lars von Trier själv för sexuella trakasserier under inspelningarna av filmen Dancer in the Dark.

Den sekvens som fick en stor del av publiken att resa sig och lämna biosalongen i protest under premiärvisningen av filmen i tisdags ska dock ha innehållit en scen där två små barn skjuts ihjäl med ett hagelgevär. von Trier själv välkomnar alla typer av reaktioner, ju starkare desto bättre.
– Jag tycker att det är bra att folk lämnar salongen – eller blir upprörda. Om man dödar barn så är det störande – om man inte tycker det så är man väldigt cynisk. Det är också därför jag visar det. För mig är det fegt att inte visa hela grejen. Jag vill alltid gå långt eftersom det är oärligt att inte göra det, säger von Trier i en intervju med DN.

Filmens titel är en flirt med von Triers långfilmsdebut, som förövrigt också handlar om en seriemördare, The Element of Crime där den kvinnliga huvudkaraktären nynnar på barnramsan This is the House that Jack built.
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!