Mer än ett Svenssonvin

Joakim Gumpert 12:27 17 Mar 2023

Svensken älskar italienska viner. De säljer nästan dubbelt så mycket som tvåan Frankrike på Systembolaget. Särskilt Valpolicellavinerna Amarone och Ripasso har fått en självklar plats på det svenska matbordet.

Italien, älskade Italien. Vi svenskar är tokiga i viner från Italien, särskilt de solkyssta och sötfruktiga vinerna från Medelhavets stövel. Hyllorna på Systembolaget är fyllda med kända och mindre kända producenter, en del är till och med påhittade av svenska importörer för att mätta vår hunger av italienska viner - men det är en artikel för framtiden.

Valpolicella är ett område i den nordöstra regionen Veneto i Italien som är känt för sina kraftiga röda viner. I Valpolicella görs nämligen Amarone och Ripasso. De bra Amarone- och Ripassovinerna kan kosta lite mer och en del är väldigt åtråvärda. Men det görs även en hel del billiga viner både från området och från resten av Italien som ska efterlikna dyrgriparna i stil och ibland med snarlika namn. Ett av Sveriges mest köpta viner 2022 är ett vin från en känd producent som för knappt en hundring har gjorts för att efterlikna de eftertraktade vinerna från Valpolicella gjorda med appassimentometoden. Så låt oss reda ut vad som gör de kvalitativa vinerna från Valpolicella så speciella, vad appassimentometoden är och skillnaden på Amarone och Ripasso.

Appassimentometoden som är tillverkningsmetoden i Valpolicella ser ut på följande sätt: Druvorna skördas och ska sedan torkas tills de har tappat cirka 40 procent av sin initiala vätska. De ska traditionellt torkas i trähyllor och processen kan ta upp till 120 dagar. Därefter pressas de försiktigt och långsamt för att sedan jäsa i mellan 35-50 dagar och slutligen bli ett Amarone-vin. Vinet ska sedan enligt tradition lagras på gamla ek- eller kastanjefat. Men det finns vinhus som har valt att modernisera sin tillverkningsprocess. De använder sig av temperatur- och luftfuktighetskontrollerade rum där druvorna torkar snabbare och många låter även vinerna lagras på nya ekfat för att få tydligare ekfatsaromer i sina viner. Smakprofilen på de olika metoderna skiljs åt och det sägs generellt att den traditionella metoden gör viner som kan lagras längre.

Basen i en Amarone måste utgöras av druvorna Corvina eller Corvinone, och med basen menas mellan 45-90 procent. Upp till 30 procent får bestå av druvan Rondinella och max 25 procent av vinet får innehålla andra druvor som tillåts att odlas i Verona.

Den gamla Amarone-traditionen kan spåras till områdets Retico, ett sött vin gjort på torkade druvor som romarna tillverkade för 2 100 år sedan i Valpolicella. En annan variant som heter Recioto, också det ett sött, rött vin, tillverkas fortfarande men idag går de torkade druvorna främst till de torrare stilarna Amarone och Ripasso. Amaronen kommersialiserades först på 1950-talet och blev under 80-talet populär utomlands, i Tyskland, USA och naturligtvis Sverige. Den kraftigt ökade försäljningen under 2000-talet har sänkt kvaliteten och producenter kan vara oroade över att dess goda rykte är på väg att bli urvattnat. I ett Sverige där vinintresset har exploderat har Amarone gått från att kännas exklusivt till att uppfattas som ett Svensson-vin. Men en god Amarone, eller en god Ripasso, är fortfarande lika bra som sitt gamla rykte. Akta dig för billigare varianter bara.

Vad är då skillnaden på Amarone och Ripasso? Amaronen är områdets crème de la crème - det bästa och lyxigaste. De görs som sagt på de torkade druvorna och tillverkningsprocessen är lång och utdragen. De lagras i minst 24 månader på ekfat och för att generalisera så är vinerna stora och fylliga med en sammetslen munkänsla och frisk syra. Aromerna brukar vara en blandning på torkade plommon, körsbär, choklad, kanel, vanilj och farinsocker. Vinerna brukar ha en järnrik köttighet och, beroende på hur vällagrat vinet är, ofta en del skogs- och svamptoner. Utöver lagringskraven så ska även ett Amaronevin ha en alkoholhalt på minst 14 procent och en restsockerhalt som inte får överstiga 12 gram per liter, vilket kan låta mycket men eftersom vinerna är så fylliga, koncentrerade i frukten och syran så frisk upplevs de torra.

Amarone della Valpolicella är ett sånt vin som om du får det i studentpresent dricks det lagom till fyrtioårskrisen. Det kanske är att överdriva lite, men vinerna är mycket lagringsdugliga och kan få en otrolig komplexitet för den som har tålamod. En riktlinje är att i alla fall låta vinerna vara minst fem år gamla från det året vinet buteljerades innan det avnjuts.

 

Ripasso då? Det här är ett vin som får jäsa i två omgångar. Först görs ett traditionellt vin, ett ungt Valpolicella-vin, där druvorna skördas och pressas till en druvmust som får fermentera. När vinet har börjat jäsa blandar vinmakaren ner skalrester från framställningen av Amarone. De torkade druvskalen får ligga med i jäsningen i cirka två veckor för att ge smak och karaktärsdrag. Ripassovinerna har lite av de torkade tonerna som Amarone har men är lättsammare, lite friskare och smaken är ungdomligare. Vintillverkningen är snabbare och vinerna är lite billigare.

 

Så med denna korta genomgång i åtanke, tänk på att smakar det så kostar det och det finns inga genvägar fram till det perfekta vinet. För att ge vinet möjlighet att uppnå sin potential och komplexitet så krävs det tid och omsorg i hela processen. Vinerna ska lagras länge och jäsningsprocessen är lång. Allt detta kostar och i slutändan kommer vinet ha ett högt men rättvist pris sett till sin produktion. Istället för att köpa ett billigare Amarone, runt 200 kronor, sikta istället på en dyr Ripasso, runt 200 kronor.

 

Viner att spana in

 

Masi Costasera Amarone Classico 2017, 349 kronor
Artikelnummer 2345

Ett fylligt, nyanserat men samtidigt elegant vin med mörk frukt. Körsbär möter plommon och russin tillsammans med choklad, vanilj och lite tobak. Mjuka tanniner och bra längd! Mycket Amarone från en klassisk trotjänare på Systembolaget.

Le Bertarole Podere Cariano Amarone della Valpolicella Classico 2015, 373 kronor
Artikelnummer 74029

Ett vin som behöver lite tid, antingen i källaren eller i karaffen. När väl vinet öppnar upp sig bjuder det på en blandning av söta mörka bigarråer, hallon och torkade plommon tillsammans med örter och lite vanilj. Tanninerna är småkorniga men tydliga. Den friska syran lättar dock upp stämningen och ger vinet en fin balans.

Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2017, 399 kronor
Artikelnummer 32145

En väldoftande blandning av skogshallon, plommon, romrussin, rostade nötter, färska örter, vanilj, läder och tobak. Fortfarande ung och mer åt det fruktiga hållet men visar ändå upp en utvecklad komplexitet, så vill du dricka den nu tycker jag att du ska ge den i alla fall minst en timme i karaffen för att öppna upp sig. Vinet är fylligt men den friska syran ger vinet en fräschör och elegans, så även fast det är ett stort vin så känns det inte klumpigt. En Amarone väl värd att spana in.

Monte del Frà Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2019, 175 kronor
Artikelnummer 71716

Ett fylligt och kryddigt vin med en doft av söta körsbär, plommon och lakrits. Den friska syran ger vinet en elegans och bra längd. En seriös Ripasso att testa. Monte del Frà grundades 1958 och drivs idag av tredje generationen i familjen. De jobbar aktivt med hållbarhet och biologiskt mångfald i vingårdarna och istället för bekämpningsmedel så används insekter för att motverka skadedjur.

Zenato Ripassa Superiore 2018, 209 kronor
Artikelnummer 12324

Men en härlig kombination av körsbär, läskande friskhet från en ung Valpolicella men med koncentrationen, djupet, julkryddorna och de torkade plommontonerna från en Amarone. Här är en Ripasso i världsklass.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!