Gott nytt mat-år!

Redaktion 09:00 27 Dec 2025

Brunkrabba, svennetacos och champagne. Vi lät några av Sveriges mest smaksäkra människor guida oss genom den gastronomiska skärselden som leder in i 2026.

Ida Bauhn
Årets kock 2025, köksmästare Nour

Det är 27 december och du är officiellt mätt på allt som har med jul att göra, vad äter du för att återställa systemet?

– Dan dan-nudlar.

Du ska servera dig själv en nyårsmiddag, vad hamnar på tallriken?

– Tartar på sarv, bakad piggvar med smörsås och flamberade vinteräpplen med rosmarin-kolasås.

Vad är det största nybörjarmisstaget vi hobbykockar gör när vi försöker laga något lite tjusigt och vilket tips skulle få oss att se fem procent mer proffsiga ut?

– Less is more. Ha färre komponenter på tallriken, då får du mer tid att verkligen fokusera på att laga varje del perfekt. Jag tycker att man kan fokusera på tre komponenter: huvudråvaran, en riktigt god sås och ett tillbehör. Det kommer man långt på.

Om du fick byta ut en klassisk nyårsrätt mot något ur din egen repertoar – vad skulle du ersätta den med?

– Jag gillar att byta ut den klassiska oxfilén mot en fisk till varmrätt. Piggvar är en favorit.

Nämn tre saker som är obligatoriska för att ditt nyår ska bli bra!
– Att fira med familj och vänner är det viktigaste. Sen är champagne och skaldjur är stående inslag, såklart.

Välj en rätt eller råvara som symboliserar ditt 2025, vad blir det och varför?

– Vaktel från Rosa skattlådan. En fantastisk råvara som jag tävlade med i Årets Kock och som vi även har serverat på Nour.

Vilken mattrend ser du helst att vi lämnar kvar i 2025, och vilken vill du ge mer luft under vingarna 2026?

– Som konsumenter har vi makt att påverka och nästa år hoppas jag att fler vill lägga en extra tanke på vad de handlar. Genom att reflektera över sina val och välja råvaror producerade här hemma stöttar vi inte bara våra svenska bönder – utan värnar också om kvalitet, miljö och framtiden för svensk matproduktion.

Vad ser du mest fram emot 2026?

– Jag har flera gästspel runt om i Sverige nästa år som jag ser mycket fram emot. Det är så fint att få gästa kollegor i deras vardag. Att laga mat tillsammans är verkligen något av det roligaste som finns.

David Lundqvist
Årets Kock 2018, kock och krögare på Slussens Pensionat

Vad lagar eller äter du för att återställa systemet efter julhelgen?
– Då längtar jag efter syra, fräschör och crunch. Jag gör gärna en stor skål med något krispigt grönt – typ en rå kålsallad med citrus, granatäpple och en dressing som nästan nypser tillbaka. Gärna med något lättstekt vitt fiskkött på sidan. Julens tunga smaker måste liksom vädras ut med en gastronomisk korsdragning.

David Lundqvists ultimata nyårsmiddag – hur ser den ut på tallriken?
– Jag skulle börja med något litet och elegant som man kan äta stående, kanske en råmarinerad pilgrimsmussla med en sval gurkbuljong och något krispigt. Till varmrätt: perfekt stekt fisk, gärna piggvar, med rostat smör, selleri och något oväntat syrligt som lyfter allt. Dessert? Något fjäderlätt. Citrus, igen. Alltid citrus på nyår – det är som att byta årstid i munnen.

Vad är en oväntad eller underskattad smakkombination som du uppskattar, men som får andra att höja på ögonbrynen?
– Rökt, grillat smör och sorbet på gröna druvor. Folk brukar titta som att jag precis föreslagit att vi ska fritera en kastrull – men det funkar. Det är elegant, fruktigt, och den där lilla rökigheten gör jobbet bättre än den borde.

Vad är det största misstaget vi amatörkockar gör när vi försöker vara tjusiga i köket, och vad vill du tipsa oss om?
– Misstag: Man gör för mycket. För många smaker, för tung sås, för många moment, för många dekorationer. Tipset: Låt en råvara ta huvudrollen och skala bort. Och, smaka av tidigare! De där sista tre procenten i balans gör underverk.

Om du fick byta ut en klassisk nyårsrätt mot något ur din egen repertoar – vad skulle du ersätta den med?
– Jag hade bytt ut den klassiska hummern mot en riktigt elegant fiskrätt. Gärna en mild, smörstekt fisk med rostad kycklingbuljong och lite picklade rotfrukter. Mjuk, rund och samtidigt pigg.

Vilka tre saker måste ditt nyår innehålla för att det ska klassas som lyckat?
– Något knastrigt i glaset – bubblor är inte förhandlingsbart. Ett gäng som skrattar åt exakt fel saker – rätt sällskap är 80 procent av smaken. Slutligen: En sås jag är riktigt nöjd med. Alla stora kvällar har en stor sås.

Vilken råvara får symbolisera ditt 2025?
– Jag skulle säga råräkan. Enkel vid första anblick, men mångsidig och oväntat uttrycksfull. Lite som året: jordnära, men med överraskningar om man vågar skära sig in.

Vilken mattrend lämnar du gärna kvar i 2025 – och vilken vill du ge mer plats i kommande året?
– Lämnar: Allt som är ”overkill med chili crisp”. Fantastiskt när det är rätt men vi kanske inte behöver ha det på glass, kaffe och brödpinnar. Jag vill ge mer plats till lokal vintergrönsaks-kreativitet. Vi har så mycket mer än folk tror i det svenska kylskåpet mellan november och mars.

Vad ser du mest fram emot 2026?
– Att fortsätta skapa rätter som känns lika mycket som de smakar. Sen älskar jag tanken på att utveckla ännu fler små detaljer – de där små grejerna man knappt noterar, men som gör att maten plötsligt blir min.

David Lundqvist

Desirée Wenström Jaks
Årets Kock 2023, Årets Stellakock 2022

Du ska servera dig själv en nyårsmiddag – vad blir det?
– Mycket skaldjur, både i rå form, kokta och gärna grillade. Gott bröd och fräscha syrliga dressingar till. Kanske en god aioli.

Vad är en oväntad eller underskattad smakkombination som du vill slå ett slag för?
– Svennetacos och champagne är otroligt gott.

Vilket knep kan vi hobbykockar med fördel anamma för att bli lite mer proffsiga i köket?
– Börja laga maten i tid. Samma sak med planering, handling och förberedelser. Servera en kall förrätt som du i princip kan ha färdig i kylen när gästerna kommer.  

Om du fick byta ut en klassisk nyårsrätt mot något ur din egen repertoar, vad skulle du ersätta den med?
– Då skulle jag gärna servera en varm servering på brunkrabba, inkokt och plockat kött med en het skummig skaldjursås.

Vilka tre saker är obligatoriska för att ditt nyår ska bli bra?
– Det viktigaste är sällskapet, god champagne och sen får det gärna vara roliga lekar under kvällen.

Nämn en rätt eller råvara som symboliserar ditt 2025 – vad blir det och varför?
BRUNKRABBA! En väldigt underskattad råvara. Hållbar, super god, tillgänglig och prisvärd!

Vad ser du mest fram emot kommande året?
– Att det ekonomiska trycket släpper och våra gäster har större möjlighet att betala för bättre råvaror så att restauranger kan sluta tumma på kvalité och hållbarhet.

Desirée Wenström Jaks

Jimmy Guo
Matkreatör, kock och kokboksförfattare

Vilken råvara förtjänar huvudrollen på nyår?
– Jag tycker att krabba är grymt underskattat och slår absolut hummer i smak. En halv räcker dock per person. Sen blir det för pilligt för att man ska orka hålla på. 

Vad innehåller en riktigt bra nyårsmeny, enligt dig?
– Jag älskar gratinerade ostron Rockefeller. Så gärna ett gäng sådana, och en halv krabba då. 

Vilken maträtt symboliserar 2025 för dig, och vilken rätt hoppas du att vi lämnar kvar där?
– 2025 har varit året då många tröttnade på storföretagens ultraprocessade greenwashingprodukter, vars enda usp var att de inte innehöll animalier. På gott och ont har trenden nu svängt helt åt andra hållet, och man ser mycket kött och 80-talsrätter på krogmenyerna. Plötsligt handlar det om kotte och bea, pepparstek och café de Paris-smör – något som säkert hänger ihop med samtidens proteinmani. Med det sagt hoppas jag att vi lämnar alla ”kalorismarta” kesorecept bakom oss.

Hur sparkar man bäst igång en fest som är lite stel?
– Förhoppningsvis tänker man till i förväg och bjuder in tillräckligt antal gäster som är förmögna att ta socialt ansvar. Men jag är en sucker för ett quiz! Varför inte göra ett som summerar 2025, med många frågor om musik, som lyfter stämningen?

Det optimala nyårsfirandet, vad innehåller det och vad innehåller det med fördel inte enligt Jimmy Guo?
– Mina nyårsfiranden varierar mycket från år till år. Ofta vill jag klä upp mig och ha fokus på god mat och dryck, men i fjol firade jag i Madrid – topless på en gayklubb – vilket såklart var mycket roligare. Så om det är något jag kan vara utan på nyår är det föreställningen om att det måste vara på ett visst sätt. Antiklimax vid tolvslaget är ändå oundvikligt!

Vad är din mest kontroversiella matåsikt?
– Att råa ärtskott, tryffelmajonnäs och picklad rödlök är tre effektiva sätt att förstöra sin mat på.  

Vad ska man med fördel bjuda dig på för att få dig på fall?
– Något lagat med kärlek och hjärta – istället för något du gör för att imponera på någon. 

Vad är den mest överskattade maten vi äter på jul och nyår?
– Hummer… dyrt och oftast bara segt och medelmåttigt. 

Vad ser du mest fram emot under matåret 2026?
– Att lära mig nya saker. Det är på hög tid att jag åker till moderlandet Kina för att fylla på med inspiration och researcha inför nästa bokprojekt. 

Nämn en maträtt eller råvara som många tror att du älskar, men som ger dig kväljningar?
– Lao Gan Mas chilikrisp-olja. Tack för allt men det räcker nu. 

Jimmy Guo

Foto: Martin Brusewitz

Emma Shields
Kock och krögare Freyja Söder

Vad äter du för att återställa systemet efter julhelgen?
– Jag äter en go macka, kanske en BLT, alternativt en kebabrulle.

Du ska bjuda dig själv på nyårsmiddag – vad blir det?
– Låter lite deppigt med en nyårsmiddag solo men skulle unna mig en generös löjromstoast och en flaska champagne. Avsluta kalaset med tiramisu direkt ur formen och sen somna innan 22.

Vad är en oväntad eller underskattad smakkombination du vill slå ett slag för?
– Tomatmiso och saffran. 

Vilket tips skulle få oss hobbykockar att se fem procent mer proffsiga ut på nyår?
– Förbered mer, mice en place är allt! Planera en meny där du kan ha det mesta klart innan gästerna anländer så att du kan umgås med dem som är där.

Vilka tre saker är obligatoriska för att just ditt nyår ska bli bra?
– Nu jobbar jag alltid på nyår, men om jag får drömma: vin, god mat och snygga killar.

Vilken rätt eller råvara symboliserar ditt 2025, och varför?
– Mandelmassa, inga följdfrågor tack.

Vilken mattrend begraver vi i 2025 och vilken önskar du får mer plats 2026?
– Vi lämnar duttandet i 2025 och välkomnar comfortfood in i finrummet.

Vad ser du mest fram emot? 
– Jag ser fram emot att sätta grillad makrill på menyn i maj, åka mycket båt med min kompis Billy och måla akvarell.

Emma Shields

Frida Lund
Matkreatör och kokboksförfattare

Det optimala nyårsfirandet – vad innehåller det, och vad innehåller det med fördel inte?
– Jag har ju ”tyvärr” barn så mina nyår är inte så spännande längre. Men om jag inte hade behövt blåsa ballonger och tända tomtebloss så skulle kvällen innehålla OERHÖRDA mängder quiz. Det börjar med ett På spåret-matquiz där förrätt, huvudrätt och dessertlaget quizar alla om vart man är på väg. Fattar ni? Typ till Seoul med en råbiff och så vidare. Musikquiz, vad har hänt under året med mera. Nyår är en enda tävling. 

Vad finns på din nyårsmeny i år?
– Piggvar är alltid ett säkert kort. Jag har en kontakt i min telefon som heter “fiskkranen” som jag beställer en hel piggvar av. Till det en klassisk vitvinssås och kokt potatis. I glasen har vi ett dyrt vitt bourgogne såklart. Sen massor av snacks, goda ostar och sånt man kan gå och nibbla på. 

Vilken är din favoritdel av nyårskvällen?
– Ett klassiskt avvik vid 23, fram med luren och skrolla tills jag somnar. 

Om det blir stelt: ett effektivt knep för att lätta upp stämningen?
– Varför skulle det bli stelt? Men ok. Bara ställa sig upp och vråla shots kanske? Eller fråga den stele när runskriften sägs ha uppstått. (100 talet efter Kristus).

Vad är din mest kontroversiella matåsikt?
– Att jag älskar mellanrätten. Men det får man väl inte säga i det här landet! 

Det ultimata snackset som håller oss vid liv mellan tolvskålen och existentiella samtal?
– Cheeseburgare och pucko.

Vilken mattrend vill du lämna kvar i 2025 och vilken hoppas du får ta mer plats i 2026?
– Har inte tagit in EN ENDA TREND i år? Kanske dom där tortillasarna som typ smakar Big mac, fast har inte testat och älskar Big Mac, så jag vet inte. 

Vad ser du mest fram emot 2026? 
– Att äntligen bli rik och berömd! 

Frida Lund

Johan Jureskog
Kock och krögare, AG Köttrestaurang, Rolfs Kök, Rolfs Hav, Jureskogs

Datumet är 27 december och du är officiellt mätt på allt som har med jul att göra, vad lagar och äter du för att återställa systemet?
– Efter julmat behöver jag ostron. Gärna köttiga flatostron och en dubbel draja till förrätt. Sen blir det nog en fin köttbit, gärna entrecote med min favoritsallad: huvudsallad och avokado med syrlig schalottenlöksvinaigette. Gärna en smarrig Napa Cab till det.

Om du skulle servera dig själv en nyårsmiddag, vad blir det?
– Då blir det nog vår bröllopsmeny. Råa grovskurna havskräftstjärtar, kort uppblandat med en tät blomkålspure och en fet klick bra caviar på toppen. Sen Sjötunga Walewska, därefter Kronhjort Rossini. Följt av ostar efter, gärna hårdostar. Favoriten Abondance måste vara med. Det blir hjortronsufflé med vaniljglass och punchgrädde till dessert. På nyår ska man ta i.

Nämn en oväntad, eller underskattad, smakkombination du uppskattar?
– Den är ju varken oväntad eller underskattad, men jag är ingen kock som söker något annat en god mat. Oxmärg, kaviar och vodka, såklart.

Ge oss hobbykockar ett tips som får oss att se fem procent mer proffsiga ut?
– Ta mer tid i receptläsandet. Jobba fram en arbetsplan för att middagen ska kännas så nylagad och fräsch som möjligt. Servera alltid en varmrätt med varma tallrikar.

Om du skulle ersätta en klassisk nyårsrätt mot något ur din egen repertoar – vad blir det då?
– Ta bort hummern och servera nykokta havskräftor istället, eller dela dem och gratinera med något smarrigt smör.

Vilka tre saker är obligatoriska för att just ditt nyår ska bli bra?
– Korv med räksallad till vickning. Champagne och stort fyrverkeri.

Vilken rätt eller råvara får symbolisera ditt 2025, och varför?
– Min ”nya” burgare på AG som är gjord på Galicisk Rubio Gallega hängmörad i 200 dagar. När något som var så jävla gött blev fulländat!

Vilken mattrend lämnar du gärna kvar i 2025, och vilken hoppas du på för 2026?
– Har aldrig brytt mig om trender, jag går min egen väg!

Vad ser du mest fram emot 2026? 
– Det kommer bli ett spännande och händelserikt år med häftiga samarbeten, lite tv, restaurangöppningar, gästspel i Nashville och Napa. Kanske lite kokbok på det. Men också mer tid med familjen, det är det viktigaste.

Johan Jureskog

Jessie Sommarström
Årets kock 2022, Nobelkock 2024

Kalendern visar 27 december och du är officiellt mätt på allt som har med jul att göra, vad äter du?
– Vi brukar åka till fjällen över jul, så den 27 december är vi oftast på väg hem. Då blir det tyvärr nästan alltid något snabbt längs vägen, vilket sällan bryter av julmaten på ett roligt sätt. Men om jag fick välja fritt skulle det bli en varm, het indisk gryta med nybakat naanbröd.

Om du skulle servera dig själv en nyårsmiddag, vad hamnar på tallriken?

– Jag skulle börja med det godaste jag vet: råraka med löjrom. Till varmrätt skulle jag laga fisk. Jag skulle nog ringa upp Nisse Molinder och försöka få receptet på hans champagnesås från Wedholms Fisk – den godaste sås jag har ätit i år – så att jag kan kopiera den. Till dessert skulle jag göra något som barnen gillar, förmodligen en klassisk marängswiss eller liknande, toppad med många isfacklor. Det tycker de är festligt.

Vilken oväntad eller underskattad smakkombination uppskattar du?

– Citron och svamp. Jag gillar syra i maten och svamp kan ibland kännas lite tungt och murrigt. Med citron blir det friskare och mycket godare, en kombination jag ofta återkommer till.

Vad är det största nybörjarmisstaget vi hobbykockar gör när vi försöker laga något lite tjusigt? Och vilket tips kan du ge som får oss att se fem procent mer proffsiga ut?

– Det största misstaget många gör är att inte börja med kvalitativa råvaror – det är där allt startar. Bra råvaror från duktiga producenter kostar kanske lite mer, men de extra kronorna får du tillbaka i smak och förutsättningar att lyckas i köket. Planering är nästa nyckel: ha koll på ordningen i allt du gör och jobba rent och strukturerat. Följ inte recept slaviskt – utgå från din egen smak, våga lita på dig själv och, framför allt, smaka under tiden.

Nämn tre saker som är obligatoriska för att ditt nyår ska bli bra!
– Sällskapet är det viktigaste. När man avslutar året och firar in det nya vill man vara med människor som är trevliga och roliga. Sen, såklart, bra musik och en härlig middag som vi gärna får laga tillsammans. Det behöver inte vara perfekt – men det ska vara roligt.

Vilken rätt symboliserar ditt 2025, och varför?

– Min rätt för 2025 är utan tvekan Nobelgröten. Den har hängt med mig sedan Nobelbanketten förra året och följt mig genom hela 2025. För mig symboliserar den mycket av det jag står för: god smak, innovation, svenska råvaror och att lyfta det enkla på ett nytt sätt.

Vilken mattrend lämnar du gärna kvar i 2025 och vad önskar du får ta mer plats 2026?

– Snackingtrenden lämnar jag gärna i 2025. Vi behöver inte äta något hela tiden, jag tycker inte att mat ska reduceras till småplock på språng. Mat handlar om mycket mer än näring och att bli mätt; det handlar om att sitta ner tillsammans, om gemenskap och själva måltiden. Det är den trenden jag vill ge mer utrymme 2026: att vi faktiskt samlas vid bordet, äter ordentligt, delar något gott och är närvarande med människorna runt omkring oss, istället för att bara ta något i förbifarten.

Vad ser du mest fram emot i det nya året?

–  Jag ser fram emot att utveckla mitt nya företag, Momentum STHLM. Vi är precis i starten och det ska bli spännande att se vart det tar vägen. Under året kommer många idéer ta form, och förhoppningsvis hittar vi också en fysisk plats för Momentum i Stockholm. Parallellt fortsätter jag på Sodexo, där jag jobbar för att göra skolmaten ännu godare.

Jessie Sommarström

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!