Matklubben dit alla är välkomna

14:58 26 May 2023

En matkrönikör har slagit sig samman med en matinfluencer. Tillsammans har de skapat matklubben Snack. Under tre söndagar bjuder Jens Almqvist och Julia Tuvesson in till samtal om mat i Folkets parks ridhus. 

Sedan några år tillbaka driver Julia Tuvesson, tillsammans med ett flertal andra, det omtyckta Instagramkontot Malmöeats. Det var efter att Jens Almqvist hade gästat kontot som de insåg att de ville göra något tillsammans. 
– 
Vi började snacka om en bok och började snart därefter skicka mathistoriska bilder till varandra genom Instagram. Kort därpå kom tanken om att vi borde göra något mer med våra samtal än att bara lägga dem i våra privata chattar, förklarar de. 

Därav kom idén om att en samtalsklubb, där de tillsammans med ett antal gäster skulle få nörda ner sig ordentligt i olika intressanta matrelaterade ämnen. Med folkbildning som bas men med, vad dom själva kallar, en lite annorlunda ingång. Samtalsklubben ska nämligen ha en samhällsvetenskaplig inriktning och en populärkulturell vinkel, vilket inte är så konstigt eftersom Jens är beteendevetare, matkrönikör och coach för framtidens matföretag, medan Julia är etnolog, kokboksförfattare och en av Malmös största matinfluencers. 

Det första temat som ska betas av är bönhatet. 
– Egentligen handlar det mer om vår kärlek till baljväxter som helhet. Vi vill ta reda på vad det är som gör att det är så många som tycker illa om baljväxter och vilka historiska händelser som har satt baljväxterna i skamvrån, förklarar de och fortsätter: 
– 
Men vi vill också blicka framåt och titta närmare på det proteinskifte som så många säger behöver ske. 

Till söndagen då både hatet och kärleken till bönor ska diskuteras är en butiksägare, en krögare, en matinfluencer och en forskare med i samtalet. Bredden på yrken visar vilket spann de vill röra sig inom. Resterande söndagars ämne håller de fortfarande för sig själv. 
– 
Vi kommer röra oss kring aktuella teman men vad dessa kommer handla om håller vi hemligt fram tills någon vecka innan det är dags. På vårt Instagramkonto delar vi all information för den som vill hålla sig uppdaterad! 

Hur kommer publiken vara involverade i samtalen?  
– Vi ses på (efter)-snack hos Far i Hatten. De har gjort en specialkomponerad snacks-vin-meny tillsammans med Julia och så kommer vi skapa fina förutsättningar för att snacka av sig, lite som den där ölen efter bion tänker vi. 

Var Folkets park det självklara valet?
– Vi ville vara i Malmö och på en plats som är malmöbornas - dit alla känner sig välkomna! - då finns det några olika att välja på men det blev Folkets Park som vi både älskar väldigt mycket. Det viktiga var att vi skulle kunna erbjuda platser till samtalsklubben med fritt inträde.

Vad blir egentligen era roller när Snack äger rum?
– 
Det är vi som har skapat programmet och dess innehåll – och vi kommer båda att vara på scen i form av programledare. Vi kallar Snack för en typ av talkshow, så tanken är att våra gäster ska få ett stort utrymme på scen. Därtill kommer vi ha egna inslag där vi kommer göra egna spaningar på temat.

På frågan hur framtiden ser ut efter de idag tre inbokade tillfällena är svaret vagt. 
– Vi tar det som det kommer, säger de något kryptiskt. 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.