Matilda Jackson: “Jobbet går ut på att få folk att njuta”

13:19 17 Mar 2023

Hon står bakom framgångssagan Riche Fenix och utnämndes nyligen till Årets unga branschstjärna. Nöjesguiden har träffat Sveriges krögardrottning Matilda Jackson. 

Matilda föddes in i en restaurangfamilj, hennes pappa PG Nilsson grundade Svenska Brasserier som står bakom Stockholmsklassiker som Riche, Teatergrillen, Sturehof och Taverna Brillo. Idag har hon tagit över rollen som styrelseordförande i bolaget och är dessutom restaurangchef på både Riche på Östermalm och Riche Fenix på Södermalm. Att ta över rodret i familjeföretaget har dock inte alltid varit helt självklart.
Jag pluggade ekonomi på Handels i tre år. Under den tiden funderade jag mycket på vad jag skulle göra med mitt liv. Efter examen testade jag lite såna jobb som man “ska testa” om man har pluggat ekonomi, men ganska snabbt kom jag fram till att det är restaurangbranschen jag tycker om och brinner för. Då började jag som restaurangchef på Riche och på den vägen är det. 

Hösten 2022 öppnade systerfilialen Riche Fenix  i Starbucks gamla lokaler på Götgatan. Matilda har varit med från start och utformat baren som även fungerar som ett galleri. 
De är ganska hektiskt och jag springer en del fram och tillbaka mellan Nybroplan och Götgatan kan man säga. Jag håller på att lämna över Riche vid Nybroplan till min efterträdare för att kunna fokusera mer på konceptutveckling framöver. Det blir vår kökschef Björn Wahlund som tar över som restaurangchef efter mig. 

Riche Fenix har onekligen gått som tåget. Blev det som du hoppades?
För det första är det väldigt kul att så många vill besöka det vi skapat. Det verkar ha funnits ett behov av den typen av ställe på den platsen. Sen hoppas och tror jag att framgången är ett resultat av att konceptet är framtaget av en grupp människor som alla verkligen bryr sig och älskar det vi gör. Jag hoppas gästerna kommer dit, och kommer tillbaka, för att de känner den genuiniteten. 

Går du själv dit? 
Jag tycker om att gå dit tidigt på lördagar. Nuförtiden har vi öppet fredagar och lördagar från 14, och lördagar klockan 14 är min favorittid. Det är en avslappnad stämning och man är ledig. Sen älskar jag tiden på kvällen när folk har ätit klart och musiken blir lite högre. När det är proppat med folk och det dras stolar överallt, någon kanske sätter sig med någon annan vid ett annat bord och det blir sådär levande och rörigt. Då känns det som att min vision förverkligades. 

Vad är det med restaurang- och krogverksamhet som du tycker om så mycket? 
Att jobbet går ut på att få folk att njuta och må bra. Sen tycker jag om mötet med människor, både kollegor och gäster. Ingen dag är den andra lik, det kanske låter lite klyschigt, men jag uppskattar verkligen det där rörliga. Känslan av att aldrig riktigt vet vad som kommer hända.

Det har snackats om lyxkrogarnas död på senaste, och även om en generell krogdöd, vad tänker du om det? 
Det är jättetråkigt och sorgligt. Även om vi står stadigt är det ju dåligt för alla om det går dåligt för flera i branschen. Man vill att Stockholm ska vara en attraktiv stad att komma till. 

Hur tror du att framtiden ser ut för restaurangbranschen? 
Det är så himla svårt att säga. Jag tänker dagligen på hur det kommer att utveckla sig. Om man läser tidningen och tittar på nyheterna är det ganska dystra prognoser, men jag tänker att vi kommer kämpa oss igenom det också. Det har vi gjort tidigare. 

Göteborgsfamiljen har lanserat ett ölprisstöd där de sänker priset på öl med 10 procent på alla sina restauranger, är det här något ni kan tänkas ta efter?
Det vet jag inte. Vi brottas precis som alla andra med att hitta strategier för att få folk att känna att de kan komma till oss även om det är mindre pengar i plånboken. Men också att se till att vi är lönsamma. Vi pratar hela tiden om hur vi kan vara tillgängliga för många.

Ni verkar ha klarat er bra och har öppnat nya ställen när andra tvingas stänga. Vad är nyckeln? 
Jag tror att folk fortsätter komma till oss för att man känner sig trygg och vet vad man kan förvänta sig. Det såg vi dels under pandemin och även nu när det är mindre pengar i plånboken. Om man ska gå ut när det är tuffa tider vill man veta att det är bra. Det kan vara en faktor. Sen tror jag det är viktigt att vara konsekvent och hålla en jämn nivå.

Hur skulle du vilja att branschen utvecklades? 
Jag skulle vilja att fler, med stolthet, söker sig till vår bransch och att fler vågar närma sig den även efter en annan typ av utbildning. När jag gick in i restaurangbranschen v ar det många som tyckte att jag bytte spår, men själv kände jag inte alls så. Vi driver ju företag liksom. Jag hoppas också att de restauranger jag är involverad i ska fortsätta bli bättre arbetsplatser, och att det på sikt kan bidra till att det blir så i hela branschen.

Har du något restaurangtips? 
Jag uppskattar Wood Stockholm som ligger vid Mosebacke. Dit älskar jag att gå. Jag tycker de är superproffsiga och har hittat något eget. 

Och av era egna? 
Det blir svårt. Jag kan inte välja. Men Sturehof är alltid Sturehof. Det är ett säkert kort.

Vad är nästa projekt för dig, har du några specifika drömmar eller mål?
Jag kan inte gå in på nästa projekt, det är inte helt klart. Men mina drömmar och mål är att få fortsätta utveckla och göra restauranger hela livet. Att utveckla vår bransch och vara en del av den. Det är något jag hoppas jag kan få hålla på med alltid.

Läs även: Han blir ny restaurangchef för Riche och Teatergrillen.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!