I Malmö fick 188 av stadens krogar underkänt enligt Livsmedelsverkets senaste kontroll, det vill säga 62 procent. Endast 24 krogar klarade sig helt utan anmärkning. Beklämmande för oss som lever på restaurangmat. Enligt Livsmedelsverket beror siffrorna på ökad okunskap. Men är det rättvist, eller är det så att myndigheten är väl petiga med sitt förstoringsglas och sätter fällben för krogbranschen? Vi har tagit en titt på listan och pratat med några av krögarna.
Konst & Kökken talar ut
Krögare Petter Jeppsson
Ni blev underkända av Livsmedelsverket. Varför?
–Min kollega hade ett skitigt förkläde, och en av tjejerna hade inget hårnät. Och så har man en jävla falafelvagn precis utanför som fick smiley, haha. Vi som alltid sköter oss.
Har de varit hos er igen?
–Nej, de kommer när de vill ju, man kan inte beställa det.
Så ni har inte skitiga förkläden längre?
–Nej, det har vi inte. Det är jättebra att de går runt, man hade önskat att de kom igen så att vi kan visa att vi sköter oss. Man blir så arg för vi känner att vi är den enda ärliga restaurangen i Malmö, men det är vi naturligtvis inte. Skriv nu inte att jag är arg på Livsmedelsverket, det är ju så klart bra. Tack vare sådana här kontroller sållas de oseriösa ut på lång sikt.
Plockepinn talar ut
Restaurangchef Matilda Jonasson
Ni blev underkända av Livsmedelsverket. Varför?
–Vi hade några lådor med varor direkt på golvet i köksutrymmet. Man får inte ha det, det måste stå på en hylla. Men det här var ganska längesedan.
Jag vet, de är lite långsamma med att publicera sånt. Men har ni gjort något åt det?
–De har varit här igen och vi är nu godkända. Så fort någon får underkänt tror folk att man ska slå igen, men det kan vara en liten anmärkning som man har chans att rätta till.
Svea Bar & Bistro talar ut
Krögare Simon Holmgren
Ni fick en smiley av Livsmedelsverket. Varför?
–Det är ju deras bedömning så det kan inte jag svara på. De har varit här flera gånger men bland annat har vi ett bra egenkontrollsystem.
Vad innebär det?
–Det är att man har dokumenterad städrutin, dokumenterar temperaturer vid varumottagning och så. Vi satt ner med en kvinna från Livsmedelsverket och gick igenom vårt kontrollsystem, efter det mötet fick vi smileyn.
Hur viktigt är ett kontrollsystem?
–Jag tror att det är viktigt om man vill ha en smiley, men det är klart att det är merjobb. Systemet går att köpa av skadebolagen men vi har tagit fram ett eget och anpassat det efter vår verksamhet. Det gör att man måste tänka efter vilka dagar man får varor och lägga upp rutiner för när man ska städa och var. Det är lag på det. Men egentligen handlar det bara om sunt förnuft, det man gör varje dag. Att kolla statusen på varan som man får in.
Har ni fått något diplom?
–Ja, en dekal som man kan sätta upp på fönstret.
Har ni satt upp den?
–Ja, den har vi satt upp. Den är till låns som de sa.
Läs hela den långa listan på vilka krogar som fick smiley ellerblev underkända här.