Teaterbrasseriet – Scandic Grand Central
Den 1 oktober öppnade Scandic-kedjan sitt nya flaggskeppshotell Grand Central i Vasateaterns gamla lokaler på Vasagatan. Restaurangdelen flörtar med sitt arv och går under namnet Teaterbrasseriet. Menyn består av uppdaterad husmanskost och svenska klassiker och restaurangchefen heter Susanne Wallman.
– Ambitionen är att bli i stil med Sturehof och Riche, men i de nya kvarteren runt centralstationen, säger Susanne. Vi måste självklart växa in i vår kostym och kan inte räkna med att befinna oss där dag ett, men det är målet. Vi vill att folk som bor och verkar i området ska hitta det de söker här, snarare än att åka in till Stureplan.
Susanne inledde sin gedigna krogkarriär runt just Stureplan under nittiotalet. Hon har bland annat jobbat på Café Opera, där hennes filosofi om att tydliga karaktärer i personalstyrkan är positivt för att locka till en bred publik växte fram. Hon jobbade även för Stureplansgruppen på den tiden Vimal Kovac lade grunden för sitt restaurangimperium. Susanne är kockutbildad på restaurangakademin i Sandviken och sommelierskolad i Stockholm och senast kommer hon från Grill Ruby där hon har ansvarat för verksamheten under större delen av nollnolltalet.
Vad är den största skillnaden med att nu jobba inom hotellbranschen?
– Man måste ta jättemycket hänsyn till hotellgästerna. Vi vill att gästerna ska komma tillbaka, inte bara för hotellet utan också restaurangen. Det är just blandningen mellan locals och gäster som är det roliga. När vi rekryterade var jag noga med att få nyanser även bland personalen så den kommer nu både från hotellbranschen och restauranger som Ruby, Riche och Marie Laveau.
Har man stramare tyglar?
– Det har man absolut, särskilt om man jobbar inom en stor kedja som har ett så starkt varumärke som Scandic. Det blir längre sträckor mellan beslut och förändring, vilket också är en rolig utmaning. Varför skulle exklusiva hotellrestauranger vara de små designhotellen förunnat?
Har ditt efternamn något med Wallmans salonger att göra?
– Haha, det finns en förgrening någonstans, men den är högst diffus.
Teaterbrasseriets kök har öppet mån–sön 17–23 alla dagar på året.