Vad står på menyn för 2025? Och vad har vi blivit mätta på det senaste året? Krogbranschens stjärnor säger sitt.
Under året har besökarna börjat återvända till restaurangerna. Fler och fler krogar, pubar och andra vattenhål öppnar – men vad har nästa år att erbjuda gäster och krögare?
Adam Dahlberg
Krögare, Adam/Albin, Misshumasshu, Solen.
Hur har 2024 varit?
– Det har varit ett bra och spännande år. Solen har ju haft sitt första riktiga år, och vi är glada över att ha haft fullt med gäster. Adam/Albin känns starkare och bättre än någonsin. Vi håller också på och renoverar Misshumasshu, som vi ser fram emot att öppna igen nästa år.
Vad har stuckit ut mest under året?
– Det har varit mycket osäkerhet kring världen, med krig och elände. Det får en ju att fundera mycket kring framtiden, trots att vi har haft bra med gäster.
Vad har varit årets bästa matupplevelse?
– Jag tycker att jag har ätit fruktansvärt mycket bra mat, och känner mig bortskämd med att bo i Stockholm. Det finns en sjukt hög nivå även på enklare krogar, som till exempel Bacchanale. Där äter jag ofta och tycker att det är fantastiskt. Bar Agrikultur har också jättegott käk, och Rolfs hav är jävligt härligt också.
Och den värsta?
– Jag håller på att renovera hemma, så just nu har jag bara en kokplatta och en micro. Min egen mat har varit bedrövlig – årets sämsta.
Har du några förhoppningar för 2025?
– Jag hoppas på att kunna resa och testa nya krogar utomlands. Men annars vill jag jobba på och vidareutveckla det vi försöker göra varje år. Misshumasshu kommer att bli jättekul. Vi ska ta Solen vidare också. Det brukar ta två år för en krog att sitta ordentligt, och nu börjar vi få saker på plats.
Vad kan vi lägga bakom oss vid det här laget?
– Själv är jag väldigt trött på att gå på finkrog och bli serverad tarteletter och krustader fyllda med massa saker som en inledning på måltiden. Då vill man gå hem igen, känner jag. Det känns som att alla, inklusive oss själva, har satsat på säkra kort de senaste åren på grund av pandemin. Jag hoppas att fler vågar ta ut svängarna – och på mer innovation.
Att fler tar ut svängarna – är det en trend som du ser framför dig?
– Ja, och det är så uppfriskande med ställen som Miyakodori till exempel, som vågar satsa hundra procent på yakitori. Det är härligt när unga och duktiga kockar specialiserar sig på något – och dessutom gör det fantastiskt bra.
Emma Shields
Krögare, Freya.
Hur har krogåret 2024 varit?
– Det har varit bra. När vi gick in i 2024 så kändes det fortfarande lite osäkert, med inflation och att folk inte har velat spendera så mycket pengar i allmänhet. Men det känns hoppfullt inför framtiden tycker jag ändå.
Vad hoppas du på under 2025?
– Det är väl att folk ska börja gå ut mer, våga lite och släppa loss. Och så hoppas jag att det öppnar ännu fler lite enklare ställen.
Vad var din bästa matupplevelse i år?
– Både Bar Montan och Bacchanale har varit bra.
Och den värsta? – Jag äter mest god mat, och försöker undvika det äckliga, haha. Man är ju bortskämd i Sverige med att det oftast är gott när man är ute och käkar. Jag åt en kycklingsallad i Spanien som inte var en höjdare. De hade blandat den med avokado och gjort någon sorts timbal av den.
Vad händer på Freya nästa år?
– Vi har jobbat med lite instickare och temadagar, som skördefest och viltdagar utöver den vanliga menyn, så det vill jag göra mer av. Men exakt vad det blir vet jag inte riktigt än.
Vad har du för spaningar kring 2025?
– De senaste åren har det varit mycket ”ful” mat, om man kan säga så. Det är lite mer hemlagat-känsla och brun mat, och mindre fokus på hur det ser ut. Den trenden tror jag kommer hålla i sig, men också att det landar i något slags mellanting. Att det är fortsatt enkelt men lite mer elegant.
Tror du att det ekonomiska läget gör att vi vill ha lite tryggare mat, så att säga?
– Hundra procent. Folk pratar om att fine dining är död. Det kanske den inte är, men jag tror att folk vill ha enklare mat i en större utsträckning än tidigare. Jag tror också att mellanrättstrenden håller i sig, men att det kommer vara lite mer à la carte också.
Och vilken trend kan vi lämna med 2024?
– Jag gillar ju rustik mat, men jag kan tycka att det har gått lite långt åt det hållet. Det får absolut vara enkelt, men det ska vara skillnad på att äta på restaurang och att äta hemma.
Kalle Nilsson
Krögare, Bacchanale, Främmat.
Hur har ert krogår varit?
– Bra, tycker jag. Vi är väldigt nöjda med 2024, och det känns som att det blir mer och mer populärt att käka ute för varje år som går. Vår lunchverksamhet har kanske inte gått riktigt som vi tänkt oss, och just luncher känns som att det går sämre nu än för sju, åtta år sedan.
Vad var årets bästa matupplevelse?
– Jag var i Aten och åt get med en sötsur dillsky på en matmarknad där. Jag trodde att kött i dill var ett svenskt påhitt, men här kände man att det fanns ett ursprung till de rätterna.
Och årets sämsta?
– Vi var på en restaurang i Champagne och åt inälvskorven Andouillette. Jag ville verkligen tycka om den, men det var jävligt svårt. Den luktar mycket också. Googla en bild så kommer du förstå.
Vad har du för förhoppningar om 2025?
– Vi hoppas ju att det ska gå minst lika bra som under 2024. Det händer mycket i vårt område runt Skanstull, och även vid Slussen, och om man tänker mer generellt så hoppas man ju på en fortsatt bra utveckling i restaurangstockholm nu när priserna har börjat stabilisera sig.
Vad har du för trendspaningar för nästa år?
– Jag tror att fokuset på kvalitativa råvaror och enkla serveringar kommer att hålla i sig, och att jobba med eld. Anklever har gjort en bra comeback. Det har pratats mycket om de etiska aspekterna innan, men jag älskar anklever och tycker att det är skitkul att det är mer populärt idag. Sedan tror jag att det vegetariska kommer stå sig starkt. Jag önskar mer kålrabbi på menyerna.
Vad kan vi lämna bakom oss?
– Det är väl allt tjat om inflation och ekonomi, räntor och sparpaket. Precis som under pandemin så har det varit mycket tankar och fokus på om vi kommer klara oss, och det tycker jag att vi kan försöka lämna bakom oss nu. I matväg är det alla puréer och krämer gjorda av grönsaker. Det kanske vi redan har strukit ett streck över, men jag tycker att vi lämnar det helt och hållet under 2025 faktiskt.
Vilka nya ställen tänker du kolla in?
– Bar Nacka har jag hört ska vara jättetrevligt, så det står på min lista.
Tom Sjöstedt
Krögare, Lilla Ego.
Hur har krogåret 2024 varit?
– För oss har det varit jäkligt bra, tycker jag. Men förhoppningsvis blir det ännu bättre nästa år. Även om folk egentligen inte har mer pengar på kontot så känns det som folk är lite mer positiva kring sin ekonomi. Det finns lite framtidstro.
Något speciellt som har stuckit ut?
– Nej, inte för oss i alla fall – jag tycker att det har känts ganska normalt faktiskt. Men det har varit en del turister, förmodligen för att det är billigare att resa i Sverige nu.
Vad har du för förhoppningar om 2025?
– Vi kommer köra på vår grej, men målet är ju att fortsätta vara en hyfsat prisvärd krog. Jag kan tycka att det är jävligt dyrt på krogen idag överlag, och notorna kan sticka iväg även på medelklass-nivå. Vi kör ju själva på enklare råvaror och mycket grönsaker för att kunna hålla nere prisnivån.
Vad ser du för nya trender?
– Det man kan se är att det kommer mycket nya ställen med små grillade spett och dylikt. Men helt ärligt tycker jag att det är bedrövligt med alla jävla små- och mellanrätter som dyker upp överallt. Jag är så trött på det att jag håller på att krevera – och det kan du citera. Jag hoppas att det dyker upp krogar med riktig à la carte som inte bara är biff och bea.
Jag har pratat med andra i branschen som är inne på lite samma spår.
– Ja, och det finns ju ställen som gör varmrätter, men de kör ofta på ett franskt eller italienskt tema. Jag önskar att fler skulle vilja ta ut svängarna, med mer originella rätter.
En fråga om vilka nya ställen Tom Sjöstedt vill uppmärksamma får honom att ropa till personalen i köket.
– Hörni! Vilka nya ställen som är bra har öppnat i år?
Han återvänder till telefonen:
– Jag är inte ute och äter så mycket om jag ska vara ärlig, säger han och tillägger att de håller på att googla fram ställen.
– Jo, nu är de i och för sig inte så nya, men Riche Fenix tycker jag har fått till sin matprofil väldigt bra det här året. Det ska de ha en eloge för.
Han vänder sig till personalen:
– Kom vi fram till något som hade öppnat i år? Nä? Okej.
– Okej, vi kommer inte på något. Jo förresten! Kanon vid Tjärhovsplan är jättetrevligt, även om det är grillspett och smårätter. Jag tycker att de har fått till en varm känsla med trevlig inredning. En härlig restaurang, måste jag säga.
Läs även: Nöjesguidens årssammanfattning 2024
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2024.