Månadens krogprofil: Eva Gustafsson: ”Jag vägrar servera kyckling”

Karin Ericson 15:52 24 Aug 2010

Hon gjorde det som så många bara går och drömmer om. Lämnade jobb på Framfab och Orange bakom sig och öppnade Moccasin, då kafé, nu en populär restaurang där det ofta är vinerna som får styra menyn och inte tvärtom. Eva Gustafsson driver nu dessutom Klaffbron i Norra hamnen tillsammans med Christopher Wåhlin och Martin Åström. Men vi kommer fortfarande mest att se henne i köket på Fersens väg där räkmackan och de vinkokta musslorna är populärast på menyn, som i övrigt ändras varje vecka.

På menyn är alla rätter kombinerade med ett vin. Eva, ge mig en intressant kombination.
–Stekt sill, mos och lingon tillsammans med en riktigt torr champagne. Gärna en champagne utan något tillsatt socker. Sill står inte alltid på menyn men de som äter hos oss vet att det alltid finns.
Vem sitter på Moccasin?
–Alla från 23 till 70. Många som bor runt omkring. Det är roligt att lära känna gäster och vilka smaker de gillar. Ibland kan man prova ett vin och veta direkt vilken gäst som kommer att gilla det. Då känner de sig speciella också.
Hur var det att gå från kafé till restaurang?
–Gästerna byttes ut snabbt och jag blev ganska besviken. Jag hade pratat om omvandlingen länge och alla var positiva men när jag öppnade svek den gamla publiken mig lite. Nu börjar de komma tillbaka igen. Jag ville ha detta, en helhet. Jag har mina egna idéer, kämpar för dem och ger mig inte. Många öppnar med höga ambitioner men med tiden ändrar de och blir mer mainstream för att de inte orkar lägga ner så mycket tid. Och då förlorar man nog sitt hjärta lite.
Hur har de här sju åren förändrat dig?
–Jag har blivit hårdare och är inte lika snäll. Mot alla. Myndigheter och leverantörer som jag pressar mer än jag vågade tidigare. Anställda, men som jag tar hand om och ger mycket frihet.  Den bästa komplimang jag någonsin fått var från en anställd. Hon sa ”jag är stolt över att jobba här”.
Du är vegetarian själv, hur känns det att laga kött?
–Jag vill egentligen kunna äta kött och fisk, men jag har sett för mycket av hur man behandlar råvaran och fått avsmak. Kyckling vägrar jag att servera för där har det gått för långt, även bra kyckling som Bosarps. Man odlar fram djur som grönsaker och det är inte okej. På restaurangen försöker jag servera ärlig mat i möjligaste mån. Alltid svenskt kött och gärna från närliggande gårdar.
Nu är du med och startar Klaffbron också, kommer du att laga mat även där?
–Vi gav precis nycklar till två tjejer som driver catering och som kommer att ha luncher i höst. Jag är med och driver klubbar som Funkjam på torsdagar och kommer börja med jazzkvällar, vi kör även en after work som heter Knast. Vi har fått tillstånd till 03 och det kommer hända mycket där i höst.
Du jobbar alltid. Vad gör du för att koppla av?
–Jag försöker hitta energin i andra saker. Vila. Jag försöker stänga av allt och hade jag kunnat åka ut till landet hade jag gjort det. Sporta. Eller att umgås med djur, det ger jättemycket.

Moccasin, Fersens väg 14, tel 040 631 08 80, facebook.com/klaffbron.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner