Malmö får unik mat- och vinupplevelse

11:59 18 Feb 2019

Stjärnkockarna Titti Qvarnström och Daniel Lindgren startar satsningen ”1 Bord och Kök” och lägger fokus på varje enskild gäst.

De båda restaurangprofilerna från Malmö är ständigt aktuella i stans krogliv. Tillsammans har de bland annat startat upp Malmö Cooking och tagit initiativet till Matnatten. Qvarnström blev välkänd 2015 när hon blev första kvinna i Sverige att tilldelas en Michelin-stjärna för maten på Bloom In The Park, och Lindgren rekryterades nyligen till hyllade Mat- och chokladstudion för att ha hand om luncherna.

Nu möts deras vägar återigen när de drar igång satsningen ”1 Bord och Kök” i Folk, Mat och Mötens lokaler vid Nobeltorget. Konceptet påminner om det som Daniel Lindgren gör på Mat- och chokladstudion där gästerna samlas runt ett och samma bord, med plats för 14 personer. 

– Vi har jobbat ihop på många sätt innan, men det ironiska är att vi aldrig lagat mat ihop. Det kändes som om det var tid för det nu och det dök äntligen upp ett tillfälle för oss. Min roll på Folk, Mat och Möten har varit väldigt övergripande och jag har saknat att jobba så nischat som man gör i den här typen av måltidsupplevelser. Vi kommer att fokusera på alla detaljer, på den enskilda gästen och särskilt på drycken, säger Titti Qvarnström.

På 1 Bord och Kök kommer vinet vara i centrum och agera grundpelare för hela matupplevelsen. Det finns endast ett bord och maxantalet gäster är fjorton stycken för att de båda kockarna ska kunna bjuda på en helt unik upplevelse.

Satsningen kommer att äga rum två kvällar i månaden och premiärhelgen är den 15-16 januari. Nästa tillfälle blir sedan i anslutning till den internationella kvinnodagen den 8-9 mars. Varje kväll är helt olik den andra och följer ett speciellt tema.

– I mars sammanfaller det med den internationella kvinnodagen och vinmenyn kommer då bara bestå av viner gjorda av kvinnliga vinmakare. I vinmakeriets värld så är det väldigt få kvinnor och det känns kul att kunna göra en grej av det och hylla kvinnorna. Framåt våren kommer vi sen att sätta nya teman som följer säsongerna, säger Titti Qvarnström.

Det stora vinintresset kommer till stor del ifrån Daniel Lindgren, även om Titti Qvarnström också har försökt sätta sig in i vinets värld.

– Det är Daniel som har det genuina vinintresset. Jag är mer intresserad av vad vinet kan göra för maten och jag ska erkänna att mat är min specialitet. Jag har nog lite vindyslexi eftersom jag har pluggat vin för att få en djupare förståelse, men hur gärna jag än vill så går det in genom det ena örat och ut genom det andra. Men däremot om du berättar fakta om mat och vilda örter minns jag det direkt. Men Daniel är fantastisk på vin, han har det djupa intresset.

Två av landets stjärnkockar som lagar mat för 14 personer. Hur får man plats?

– För oss är det viktigt att det inte blir uttjatat utan att det blir lustfyllt, genuint och äkta varje gång. Annars riskerar man att det alltid blir samma teaterstycke som spelas gång på gång. Vi vill behålla glädjen och då blir det såhär avskalat. Just nu finns någon biljett kvar till den första lördagen. Men vi kommer att släppa biljetter inför varje omgång, så det gäller att hålla ögon och öron öppna och följa oss på Facebook och på hemsidan, säger Titti Qvarnström.

Att satsningen görs i just Malmö är ingen slump. Titti Qvarnström beskriver staden som en plats med ett stort underlag för att våga testa nya initiativ. Som exempel nämner hon Matkaravanen som funnits länge och som drivs av Linda Dahl. Malmöborna är helt enkelt öppna för att prova nytt.

– Det fina med Malmö är gemenskapen, toleransen och olikheterna. Det personifierar vår stad på ett bra sätt. Det är okej att prova det udda och det är också helt okej att misslyckas, avslutar Titti Qvarnström.

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna.