Det stod mellan att tjäna pengar på rika tanter på Hovås golfklubbsrestaurang eller öppna en smörgåsbutik i Haga. Det slutade med grill och pizzeria i Vasastan. De välkända krogprofilerna Ola Ahlgren och Fredrik Hartman är tillbaka på nya krogäventyr. Med sig har de Karl Ljung och Philip Lundahl.
- Karl Ljung och jag arbetade tätt ihop på Café Opera då jag var barchef och han köksmästare. Philip Lundahl är en gammal polare till oss alla som hängt med som bartender på de flesta av våra gamla krogar, säger Fredrik Hartman.
Gänget har varit inblandade i de flesta barer och krogar i Göteborg värda namnet, oftast på olika håll, men de har alltid snackat om att göra något gemensamt. Och nu har det landat i att de tagit över den gamla klassiska kroglokalen Chez Amis på Vasaplatsen.
Namnet på de två krogarna är Ivy Grill och Mezza Luna. När jag frågar om konceptet visar de mig en massa "profilbilder" från internatskolor med sköldar uppblandat med annonser från Ralph Lauren och Gant.
- Gant är lite töntigt, men blandar man upp det med Prada och Helmut Lang kan det bli riktigt bra.
Jag fattar aldrig riktigt vad de menar med det, men tror Ivy Grill kan bli riktigt intressant. Klart är att någon vågar bryta mot minimalism och loungetänkande och föra fram rustiken på agendan igen. Hedervärt bara det. Borta är tunna stolar och bord och istället ser vi fram emot robusta träfåtöljer och svärd. Det kan med andra ord bli hur roligt som helst att gå ut i april.
Krogen ska bli en klassisk grill där Karl Ljung serverar en fin biff som man sedan får arrangera hur man vill med hjälp av en lång lista tillbehör.
- Vi vill återupprätta gamla Chez Amis heder från sextiotalet då det fanns en riktig krogkultur runt Vasaplatsen. Men det ska samtidigt inte bli någon ny hipp krog som får en säsong, utan vi vill istället arbeta fram en klassisk krog som kanske inte alltid är så hipp, men som kan finnas kvar många år framöver. Ungefär som Lipp på Avenyn, säger Fredrik Hartman.
- Vi vill ge gästerna en helkväll. De ska kunna komma in vid sju och ta en drink i baren samtidigt som en DJ står och spelar skivor. Sedan ta en middag och avsluta med stor fest vid de olika barerna. Lite som Bliss, säger Ola Ahlgren.
Vid sidan av Ivy Grill öppnar kvartetten samtidigt också en liten italienare. Här ska man äta stenugnsbakad pizza och kolla fotboll på söndagarna.
- Där har vi dock ett förtroendeproblem. Ska man öppna en trovärdig pizzeria i Sverige måste man vara italienare med fru och familj. Det är inte vi. Men vi har anställt några italienska bagare i alla fall.