Långsam indie med Pacific Waves

11:20 17 Feb 2020

För drygt ett år sedan tog Pacific Waves kontakt med Nöjesguidens musikskribent Tina Rosenfink för att berätta om den stundande releasen av sin debutskiva. Släppet uteblev dock, men Tina och bandets trummis Sebastian Blom har varit brevvänner sedan dess. Nu har skivan Youngster äntligen släppts. 

Pacific Waves spelar långsam surfindie och trots att de är baserade i Göteborg saknar bandet infödda göteborgare då de fyra medlemmarna kommer från Luleå och Lidköping. Norrlänningarna Johan Asplund, Sebastian Blom och Simon Blom hittade basisten Henrik Petterson efter att de flyttat ner till Västkusten. 
Sebastian: Det var via en kontaktannons på Bandfinder. Det stod mellan Henke och en annan kille, och vi visste inte vem vi skulle gå vidare med. Men då såg vi att den här andra killen var förlovad och då tänkte vi att han var tråkig.

Taskigt!
Johan: Verkligen! Men det blev bra ändå. 

Det har tagit er fyra år att släppa en fullängdare, får jag fråga varför?
S: Vi har ett kollektivt problem, och det är att vi tröttnar på låtar. Det har gjort det svårt för oss att släppa någon annat än singlar, eftersom allt annat känts tråkigt. 

Vad beror det på?
J: Att vi är så långsamma, tror jag. Det tar alldeles för lång tid för oss att få ihop det och vi hinner bli så trötta på det vi skrivit. 
S: Vi gör även allting själva, och det har sina för- och nackdelar. Å ena sidan kan vi göra precis vad vi vill, men å andra sidan kan vi spendera dagar med att lägga om gitarr på en låt. 
J: Vi är också bra på att runda av och sätta oss på en bar. Det hade inte hänt om vi var i en studio där vi betalade dyra pengar. 

Har en skiva alltid varit målbilden? Ibland räcker det ju med att bara spela med ett band för att det är kul, utan att släppa låtar. 
S: Ja, jag tror det. Jag är nog ganska gammaldags som person i det att jag fortfarande lyssnar på album. Det behöver inte vara fysiska skivor, men att sätta på ett album från början till slut på Spotify har sin charm. Om det är ett bra album så är det som en berättelse, och det skulle vara fint om någon lyssnade på Youngster på det viset. 
J: Sedan gillar alla vi vinyler, och det ska bli häftigt att ha en LP med sitt band. Men vi är också stolta över det här och det ska bli jättekul att äntligen släppa en skiva, eftersom det tagit sådan tid. 

De berättar att lärdomen från den här långa processen är att man ibland måste nöja sig. För Pacific Waves handlar inte musik om perfektion, utan kreativitet och gemenskap. De älskar det sociala med att spela i band, inte pilla på en låt i ett år som sedan kastas bort. Dock så speglas deras mer laid back-personlighet i musiken.
S: Ofta går den ganska långsamt med ett skevt lo-fi sound. Det var en tysk recensent som beskrev vår EP som “ett bakfullt sound”, och det tycker jag stämmer bra. Vi föredrar lite släpig musik, och det speglar nog våra personligheter bra eftersom vi är så långsamma. 

Varför heter skivan Youngster? Ni är väl runt 30? 
J: Idén till Youngster föddes med vår första singel Backward/Forward där vi har mig som barn på omslaget, och vi fortsatte med det på resterande singlar. Det är Henke på skivomslaget. Det är sjukt att tänka sig att det är en student på 2000-talet och inte 1980-talet med tanke på Joey Tempest-viben. 
S: Youngster handlar mycket om att vara barnslig och lekfull, och att använda humor som försvarsmekanism. 

Vad har ni för förhoppningar?
S: Vi är försiktigt optimistiska, eftersom vi är vana att verka på en så låg nivå, vårt band är under ett Korpenlag. Men vi hoppas på att få lite nya lyssnare och få spela mer. 
J: Kanske byta replokal eftersom Henkes bil blev stulen precis utanför. Det enda som låg kvar var låskolven ensam på parkeringen. 
S: Det märkliga var också att polisen hittade den på Icas parkering 150 meter bort.
J: Förresten, får jag bara inflika med varför det har tagit lång tid att släppa skiva?

Herregud, du är långsam på att berätta om det också. 
J: Vi är väldigt måna om att allas idéer ska testas och det är högt i tak. Vi lägger mycket tid på att bara leka runt och ha kul. 
S: Det är en demokratisk process utan en ledare med en uteslutande röst. 
J: Förlåt Tina, nu ska vi kunna gå vidare. 

Jag tror inte vi hinner med så mycket mer. Men ni kan få berätta vad som händer härnäst?
S: Den releasefesten som vi bokade för förra året blir av i år. Den 20 mars är alla välkomna till Oceanen i Göteborg. 

Pacific Waves debutskiva Youngster finns (äntligen) ute nu.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2020.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!