Foto: Amanda Nilsson.

Myra Granbergs känslosamma debut

07:33 6 Sep 2021

Med tre Grammisnomineringar och en av sommarens största hits följer Myra Granberg nu upp med sin efterlängtade debutskiva. Tina Rosenfink har pratat med henne om mörka minnen och kärleken till musiken. 

Andra sidan är ni klara är ett öppet och ärligt debutalbum som visar upp en annan sida av popundret Myra Granberg. Efter flera framgångsrika singlar som toppat Spotifylistor vill hon försöka besvara frågan som många har ställt sig – vem är egentligen Myra?
Det är är min första platta som jag gjort på svenska och under det här artistnamnet. Jag har verkligen försökt ta vara på möjligheten att bredda mig själv och berätta mer om min historia. Det är något som jag inte riktigt lyckats göra när jag bara släppt singlar, utan då har det varit större fokus på att det ska vara en hit. Men nu när jag gjort ett album finns det verkligen utrymme att fördjupa sig och få prata mer öppet med lyssnaren. 

Myra Granberg tar upp personliga anekdoter från uppväxten i en småstad, trasiga familjerelationer, mobbning och hjärtesorg. 
Lika bra att jag lägger av är just en sådan jobbig låt som handlar om när jag blev riktigt dumpad. 

Det är ämnen som hon tycker är svåra att prata om men viljan att släppa in lyssnaren på djupet har fått henne att övervinna rädslan för sårbarhet. 
Liten & Lost, som handlar om mina syskon, har varit den låten som jag gråtit allra mest till när jag jobbat med skivan. Man kan nästan höra gråten i halsen i kören på refrängen. Jag skulle nog säga att det har varit min största sorg i livet men att relationen oss emellan börjar bli bättre nu när mina syskon börjar bli äldre och kan ta hand om sig själva. Det är skitjobbigt att vara personlig men också väldigt fint. Om det finns någon i min publikskara som kan relatera eller lära sig någonting från mina låtar så är värt det. 

Under en period präglades Myra Granbergs liv av mobbning och utanförskap, något vi kan höra i Sad Boy som släpptes som singel tidigare i somras. Men för henne handlar det inte om att ta revansch på mobbarna, utan att få berätta sin version. 
Det handlar mer om att jag bearbetar situationen och förlåter. Jag känner att jag får äga min historia. Att jag får stå bakom min berättelse och prata öppet och offentligt om det som hänt. Det är få förunnat.

Precis som för många av oss har musiken ofta fungerat som tillflykt och tröst i Myras liv. Redan i tonåren hittade hon stöd i musiken och bestämde sig redan då för att satsa på den. 
Högstadietiden var turbulent för mig och jag försökte hitta någon form av roll i livet, antar att man kan säga att jag ville hitta min personlighet, och då kom jag i kontakt med musiken på riktigt. Det resulterade i att jag senare hoppade av gymnasiet för att “satsa på musiken”, skrattar Myra. Men sedan hittade jag ett musikgymnasium som jag kunde hoppa på. I den vevan flyttade jag även hemifrån, väldigt ungt, och i och med det kände jag att jag fann min identitet. Några år efter gymnasiet började jag på Musikmakarna (en yrkeshögskoleutbildning inom musikproduktion i Örnsköldsvik red.anm.) och där förstod jag att det går att livnära sig på musik på fler sätt än som artist.

Hennes musikaliska CV är både imponerande som spännande, från reggaebandet Pankbanken, låtskriveri och musikprojekt på engelska, landade hon till sist i den svenska popen. 
I mina tidigare musikkonstellationer har det alltid funnits en eller flera personer som har påverkat musiken eftersom man jobbat tillsammans, vilket var varit kul men jag saknade att få bestämma själv. Jag kompromissade bort mig själv och gick in på någon annans spår, man kan säga att jag är medberoende som person och jag vill gärna pleasa andra. När man alltid backar blir det sällan att man älskar det man gör till 100%. Så när jag började göra musik under mitt eget namn och på svenska runt 2019 blev det som en ventil. Det var ett sätt för mig att göra musik bara för det var kul. I min egna bubbla undslapp jag krav och fick leka av mig. Och på något vänster har jag lyckats bygga en karriär på det här.

Myra Granbergs debutskiva Andra sidan är ni klara släpps den 10 september via Sony.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!