Foto: Thom Estifanos.

Sommaren med Riga Tiger

22:03 19 Jul 2021

Indiebandet Riga Tiger är aktuella med den somriga singeln Alltid som du. Tina Rosenfink har pratat med sångaren Anton Graffman Larsson om den perfekta sommardagen och om den nya musiken. 

Realismpop har alltid varit Riga Tigers signum. I bandets musik vävs livets stora berättelser ihop med små betraktelser från vardagen, skimrande syntar och studsiga gitarrslingor. Och i de där små vardagliga betraktelserna går det att urskilja stråk av magi. 

Men för Riga Tiger var det inte en självklarhet att skriva om vardagens små bestyr från början, utan började som en skrivövning för sångaren Anton Graffman Larsson.
Innan vi hade det här bandet, så spelade majoriteten av oss i andra band. Då var vi runt 20 år och skrev om “de stora frågorna”. Allt skulle vara så himla djupt, genomtänkt och abstrakt på något sätt. Och det var ju kul, men sen så rann allt det där ut i sanden och jag började skriva låtar på svenska. Det var nytt för mig och för att komma igång med skrivandet skrev jag om saker från min vardag och vad jag gjorde om dagarna. 

Sedan debuten 2017 har Riga Tiger funnit en självklar plats på den svenska indiescenen och bandets framgång kommer till en stor del från lyssnarens förmåga att relatera till texterna. Det finns något för varje enskild lyssnare, vare sig det handlar om relationer eller chips och folköl. 
Ja, det var inte så spännande låttexter, men vi märkte att det ändå fanns någonting där. Det är texter som i princip alla känner igen sig i, vare sig det är de stora eller de små sakerna i livet som jag skrev om så kunde andra relatera till det. 

I sommar är Riga Tiger aktuella med den tredje singeln Alltid som du från bandets kommande album. Låten handlar om martyrskap, i synnerhet när man inte får tillräcklig uppskattning för allt man gör hemma. 
Man börjar räknar alla diskningar utan tack, alla goda råd utan uppföljning, alla osjälviska uppoffringar som inte leder till något bra (för en själv). Man är en äkta martyr, någon som är så snäll och så bra utan att någonsin få skörda frukten av sin godhet. Det enda man får ut av all godhet är en somrig poplåt. 

Och somrig är den minst sagt. När jag frågar hur en ledig sommardag helst ser ut för bandet vet Anton precis hur den ska vara, förutsatt att det är sol i Göteborg förstås. 
Vi cyklar ner till en otrolig badplats som heter Ängholmen. Vi har kall öl med oss. Jätteviktigt att den är kall. Så ligger man där tills man blir sådär gott såsig i huvudet. Sen cyklar vi hem till Kevin och så spelar vi Super Smash Bros på Nintendo 64 hela kvällen. Tycker alla ska ha minst en sådan här dag i sommar. Detta är en inbjudan till allmänheten.

Efter sommaren släpper Riga Tiger sin tredje skiva Vad ska du göra med din så kallade mänsklighet. Två år har gått sedan bandet släppte fullängdaren Om du tänker på tiden så går den som hyllades för sin träffsäkra vardagsrealism, bland annat av Nöjesguiden.

Den kommande skivan är producerad av Filip Sjögren som tidigare arbetet med Riga Tiger såväl som andra indieband, bland andra Havet, Katthem och Kristian Anttila. 
Jag gör det för att jag måste för att det ska spelas in, men när Filip är med blir det så sjukt bra. Han utmanar oss och laborerar med soundet på sätt som vi aldrig hade kommit på själva. 

Redan under våren och sommaren har vi fått höra flera smakprov på vad som komma skall. De tre singlar som finns ute, Tio i, Småsten och nu även Alltid som du hör vi en annan sida av Riga Tiger. Bland den lättsamma och stundtals humoristiska realismpoppen skiner suggestiva och mer allvarsamma verk fram. 
De två första singlarna som vi släppt är ett nödvändigt avbrott från låtarna om att äta chips och dricka folköl. De är lite mer på riktigt, på något vis. Det är kul att experimentera med sin kreativitet. 

Riga Tigers kommande skiva Vad ska du göra med din så kallade mänsklighet släpps hösten 2021 via Youth Recordings. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!