Foto: Josef Ingmar.

Stjärnskottet Raghd: “Humor har alltid varit min flytväst”

12:27 24 Jun 2021

Raghd är sångerskan, rapparen och producenten från Göteborg som under den senaste tiden väckt alltmer uppmärksamhet med sin självsäkra musik, ofta skriven från en sårbar och personlig plats. 

21 åriga Raghd är aktuell med EP:n Are We There Yet?. Hon kallar musikstilen för personlig storytelling, där hon blandar kaxiga och lekfulla texter med humor och personliga upplevelser. 
Min musik är ofta mångsidig och formas efter hur jag känner och tycker under skaparprocessen. Det blir lite som att fånga stunden i en låt och sedan köra på det. Det är sällan som jag försöker förstå mig på var inspirationen kommer ifrån.

Soundet strävar efter att vara nytt och ärligt, men framför allt lägger Raghd stor vikt på humorn i den personliga skildringen. 
Humor har alltid varit min flytväst. Det är inte jättemysigt att vara sårbar, det är faktiskt rätt obehagligt. Så för att kunna dela med mig av mina tankar utan att behöva överstiga personliga gränser, så paketerar jag det helst i ett roligt inslagspapper. Humorn lyfter den seriösa diskussionen samtidigt som musiken blir mer underhållande. 

Are We There Yet? är en ganska klassisk coming of age-skildring som handlar om att lämna tonåren och kasta sig in i vuxenlivet som nödvändigtvis inte är enklare. 
Det finns inte riktigt någon tydlig röd tråd, den är lite mer rosa kanske, haha. Men projektet är väldigt simpelt temamässigt, låtarna har fungerat som någon sorts sammanfattning av de senaste åren. Det är allt från att försöka förstå sig själv bättre, acceptera läget, bli kär, växa upp och slutligen att både förlåta och be om förlåtelse. 

Det som verkligen särskiljer Raghd från andra är hennes sätt att utforska och navigera runt i musiken. Hennes låtar är orädda och hon tar beslutsamma steg i flera olika riktningar. Raghd är till en viss del kvar i rappen och r&b:n, men hiphop delar scenen med nya ljud. Genom liveinstrument i kombination med samplingar och 808s har Raghd skapat en egen värld som drar inspiration från den alternativa rocken till Baltimore club.

Hur hittade du ditt sound?
Jag har alltid bara gjort det jag tycker om, och inte tänkt för mycket på var det kommer ifrån eller vem jag skulle kunna jämföras med. Aldrig riktigt letat efter “mitt sound”. Jag tror att ha en bakgrund av att vara öppen till den mesta musiken jag hört har varit till en stor fördel när det kommer till mitt skapande. Jag känna att det är lätt att snöa in sig i specifika genrer, eller strukturer som självklart kan vara roliga och hjälpsamma men som jag i längden kan tycka begränsar eller minskar kreativiteten och motivationen. 

Raghd fortsätter. 
Tror att många kreatörer skulle “hitta sitt sound” om de slutade leta och istället bara skapade utan förväntningen av att det ska låta på ett specifikt sätt eller skapas efter en viss mall. 

Hennes förhållningssätt till strama ramar och tydliga riktlinjer har visat sig vara ett recept på framgång. Göteborgs-Posten utnämnde nyligen Raghd till en av fem artister att hålla koll på under 2021.
Det är fett roligt att bli recognised av sin hemstad. Det är även så tacksamt att få dela scen med andra duktiga talanger.

Även Spotify och P3 har uppmärksammat Raghds musik. Singeln Get Got, som är ett samarbete med Year0001-producenten DJ Haydn, kom snabbt in på spellistor, parallellt med att Raghd blev inbjuden att göra sin egen mix av låten för P3 Din Gata.

Men trots all framgång under den senaste tiden har året haft sina motgångar. Att vara en relativt ny artist som försöker slå igenom under en pandemi har tagit på krafterna.
Det kändes som att gå i ide. Men långt under radarn fick jag friheten att smida nya planer och få utlopp för all rastlöshet. Mycket av det roliga ligger ju i skapandet.

Hur ser sommarplanerna ut för dig?
Förhoppningsvis några små spelningar här och där men annars kommer jag get back on the horse och fortsätta skapa allt min hjärna vill att jag ska skapa.

Vad är dina förhoppningar för framtiden, kan vi förvänta oss en fullängdare?
100 procent.

Are We There Yet? släpps via In This Dunya den 18 juni.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!