Korvfestivalen är tillbaka

Peter Steen-Christensen 14:21 27 Feb 2020

Låda på magen, hantverk och spännande kryddningar. Korvfestivalens sjätte upplaga står klar att välkomna hungriga stockholmare. Den 6 mars går festen igång på Münchenbryggeriet.

Världsrekordet i varm korv-ätning innehas av Joey Chestnut, en glad kille på 36 somrar. I 2018 åt han 74 korvar med bröd på tio minuter i 33 graders värme. ”Jag kände mig bra idag”, berättade han efter bedriften (och de 21 000 kalorierna). Men Joey, och alla de andra deltagarna i Nathan’s Hot Dog Eating Contest i Brooklyn – korvätningens Super Bowl, Olympiad eller VM-final – har tyvärr missförstått hur man äter korv. Det handlar inte om kvantitet, eller inte ens om tempo, utan det handlar såklart om kvalitet.

Korven har länge varit i ropet, och en korvfestival är inget nytt. I romarriket under kejsare Nero var korv festmat som det i synnerhet mumsades loss på under högtiden Lupercalia, en tredagarsfest som hölls i syfte att rensa staden på onda andar och boosta hälsa och fertilitet. Lite så är det också med Korvfestivalen på Münchenbryggeriet i början av mars. Tre dagar utan onda andar men med väldigt mycket hälsa och fertilitet. Det erbjuds ett unikt utbud av såväl svenska som internationella korvproducenter, spännande korvtillbehör och passande dryck.

Just korv och annan streetfood har under de senaste åren fått flytta in i finrummen och i de dyrare prisklasserna. Erik Ellström, som ligger bakom Korvfestivalen tillsammans med Fredrik Rumenius, berättar att den positiva utvecklingen kan härledas till Korvakademins arbete vars syfte är att främja korvnäringen och breda plats för korven i finrummet.
Erik: Akademin bildades redan 1991 och har haft promotandet av korvbranschen på sin agenda sedan dess. En del av deras arbete var att sjösätta Korvfestivalen vars första upplaga gick av stapeln 2013. Sedan har den funnits vid fem tillfällen i Stockholm och har etablerats att gå varje år i Stockholm på våren och sedan förra året även i Göteborg där evenemanget ska hållas varje höst.

Under Korvfestivalen kommer besökarna kunna ta del av ett stort antal utställare som visar upp sitt unika utbud av korvar i alla möjliga former och det kommer att finnas goda möjligheter till provsmakning och du som besökare kan med fördel komma på tom mage.
Erik: Korvfestivalen är korvhimlen för alla korvälskare. Besökaren får gå runt och provsmaka för att hitta sina favoriter för att köpa med sig i förpackningar hem. Det är ju även sprängfyllt med passande tillbehör till korv. De klassiska och självklara ketchup och senap men även innovativa produkter såsom tryffelmajonäs och korv med löjrom. Sedan finns det jättemycket spännande drycker i form av öl, mousserande, Pucko och andra alkoholfria alternativ.

Något som slår en när en diskuterar korv är hur korven som maträtt har lyckats hålla sig aktuell genom decennier, som ett ständigt och självklart inslag i människors liv. När Erik och Fredrik pratar om korvens framtid belyser de just hållbarhetstänket, hur vi äter och vill har vår korv speglar även resten av samhället och dess trender och de berättar att de tror att fler kommer att inse vikten av rätt sorts köttproduktion och tillvaratagandet av hela djuret som slaktas. 
Fredrik: Jag tror att på sikt kommer det att komma väldigt många fler mindre och mer hantverksmässiga producenter som gör lokalproducerad korv samt att de kommer att börja använda sig av vildsvin och göra vildsvinskorv i större utsträckning än idag.
Erik: Det som hela branschen och vi med dem kämpar för är att göra konsumenten medveten om att man behöver betala lite mer för en kvalitativ korv och det tror jag är framtiden – att vi kommer att käka lite mindre korv men med en högre kvalitet.

Korvfestivalen riktar sig till gammal som ung och Erik berättar glatt att åldern på deras besökare i Stockholm har pendlat mellan tre månader och 91 år och att könsfördelningen är väldigt jämn. Fredrik säger även att han har noterat att det är en ovanligt god stämning bland de som arbetar med korv. 
Fredrik: Det är roligt att arbeta med korv, alla är glada runt korv. Korv är positivt och folk är glada runt korv. Därför är det roligt att arbeta med just korv, man blir glad.

Se korvfestivalen.se för mer info.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!