Tolv.

Köpenhamns nya krogar – september 2019

Peter Steen-Christensen 11:25 5 Sep 2019

Vi tipsar dig om de senaste nyheterna från andra sidan sundet. 

Maison
Dronningens Tværgade 43
Radarparet Rasmus Oubek och Jesper Marcussen ligger bakom en rad restaurangsuccéer genom åren. Namn som Pluto, Gorilla, Retour och Barabba exempelvis men varje gång de var på plats på sina restauranger kändes det som att de var i vägen. Deras personal är så väldrillad att det bara var en sak att göra för dem – hålla sig borta och istället trösta sig med ytterligare en ny restaurang. Tricket är att göra det helt själv, med Rasmus Oubek i köket och Jesper Marcussen på golvet, precis som det var i gamla dar. Den nya restaurangen har fått namnet Maison och är en franskinspirerad bistro. Duon fastslår samtidigt att det kommer vara deras sista restaurang. När Rasmus drev Restaurang Oubek på Store Kongensgade vallfärdade Köpenhamnarna, och även jag, för att pröva hans kännetecken, kött med bearnaisesås. När frågan om bearnaisesåsen och Maison kommer upp säger bearnaisekungen med tårar i halsen att det inte kommer på menyn. ”Det skulle slå ihjäl vår dröm med Maison. Har jag det på menyn är det ingen som beställer något annat”. Men möjligtvis ett gästspel viskas det om.

Olioli
Flertalet adresser, oliolipoke.dk

Köpenhamns flygplats, Kastrup, erbjuder ett ypperligt matutbud och man kan lätt bli hängande ett tag efter landning bara för att man ska prova något i deras spännande food court mellan terminalerna A och B där också Mikkeller frestar med ”världens bästa flygplatsbar” och dess 20 olika kranar. Det nyaste inslaget i denna food court är Olioli som sedan tidigare serverar eminenta hawaiianska poke-skålar på fyra platser inne i stan. Kedjan som bara funnits i ett och ett halvt år har ett mer lyckat pokekoncept än vissa andra som hakat på trenden. Själva menar de att de står för ”autentisk glädje” och en fusion mellan de traditionella poke bowls på Hawaii och ingredienser och smaker från Asien där båda grundarna har sina rötter.

Yaffa
Gråbrødretorv 16

Gråbrødretorv är ett litet tjusigt torg mitt i smeten som de flesta som besöker Köpenhamn hamnar på. Det finns en lång rad barer och restauranger och tillhörande uteserveringar, men det är svårt att navigera rätt i detta utbud. Förhoppningsvis blir det lättare nu när några välkända Köpenhamnskrögare har beslutat sig för att presentera en unik matkultur från Mellanöstern. Jaffa, den gamla hamnstaden som nu blivit en stadsdel i Tel Aviv, har fått ge namn till projektet. Vilket är passande eftersom restaurangen Yaffa, såväl som hamnstaden, är en blandning av det arabiska, det judiska och med influenser från ytterligare flera kulturer. Mellanösternsk comfort food är hur det sammanfattar det själva.

Restaurant Tolv
Enghave Plads 12, restauranttolv.dk

Nya Restaurant Tolv ska vara en oas mitt på Vesterbro i Köpenhamn. Tjusigt placerat på Enghave Plads (nummer tolv såklart) vill de vara ett vänligt och opretentiöst lunch- eller middagsval både för avslappnade tisdagar samt för festliga fredagar. De lutar sig mot de bästa handplockade råvaror Danmark kan erbjuda för tillfället för ditt besök. Komplexa smaker klätt i enkla kläder med hjälp av danska bönder och fiskare. Och så ett nörderi med att matcha denna mat med det bästa vinet. Restaurant Tolvs meny byts ut månadsvis men förutom att bara välja och vraka hur man än har lust kan man kasta sig ut i deras erbjudande om fyra rätter för 395 DKK vilket vi menar är en bra deal som vi alla har förtjänat.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!