Jesper Krejsbol korsar Atlanten för sin vodkasamling

Peter Steen-Christensen 14:50 8 Feb 2018

Personer från hela världen flyger till Åhus för specifika samlarevent. Vi har pratat med Jesper Krejsbol, en hängiven Absolut Vodka-samlare. 

Om du pratar med en hjärnforskare så får du veta att våra hjärnor är inställda på att samla saker. Det är helt naturligt och relaterat till hur våra hjärnor fungerar. En primitiv drift som ökar dopamin i hjärnan och något som hjälpte våra förfäder att överleva.

Sneakers, frimärken, pengar eller trädgårdstomtar spelar ingen roll, samlar man på det blir det viktigt och vips har man goda vänner över hela världen som brinner för samma sak. Spritdesign, och naturligtvis vårt svenska flaggskepp Absolut Vodka med deras designfokus, har såklart också sina samlare.

Vi fick tag på en av dem, Jesper Krejsbol, en grafisk designer från Kalifornien.

Hur började du samla på Absolut och hur länge har du gjort det?
– Jag inspirerades av en annan samlare tillbaka i mitten av 90-talet. Hon hade täckt sina väggar med Absoluts fantastiska tidningsannonser. Jag var hooked från samma ögonblick jag såg det, men det dröjde flera år innan jag började samla flaskor, skins och merchandise.

Vad är det med just Absolut som fångat dig?
– Kreativitet, variation och originalitet. Jag kan inte nämna ett annat spritmärke som har introducerat så mycket unik design, allt från limited editions av kända konstnärer till lokala promotiongrejer.

Varför tror du att människor samlar? Är det för spänningen i jakten eller kanske för att bonda med andra som har samma intresse?
– Det är en kombination. Det är inte bara spännande att hitta och spåra nya releaser men man bygger också upp ett nätverk med vänner från hela världen på köpet. Det är inte bara superkul att bygga upp en samling men att dela den erfarenheten med andra samlare via sociala medier. Vårt samlar-community fortsätter växa för varje år.

Ni har också träffar förstår jag.
– Vi har haft flera events genom åren, oftast i Sverige. Antingen i Åhus eller uppe i Stockholm. Det senaste internationella eventet var i 2014 så förhoppningsvis har vi något i sommar. Kanske på Absoluts nya besökscenter i Åhus som ska öppna senare i år. Vid dessa stora träffar så flyger samlare in från hela världen för att vara med och träffas på riktigt.

Vad är det mest dyrbara för dig i din samling?
– Det är en väldigt svår fråga, då jag har så många unika prylar. Absolut American är en av dem, en vacker handgraverad flaska av David Sugar från Inner Light Crystal. Jag har turen att äga flaska nummer ett av 50 - som tillhörde Michel Roux, marknadsföringsgeniet som var den som introducerade Absolut Vodka i USA 1979.

Vad är det galnaste du har gjort i jakten på unika Absolut-saker?
– Att flyga till Berlin för att vara med på en helgträff. Däremot har jag haft turen att få presentera Absolut SF i San Francisco vilket är passande för att det är här jag bor.

Vad är det för något du saknar mest av allt i din samling?
– Tro det eller ej, men jag har fortfarande flera flaskor på min önskelista. Största intresset har jag nog av några av konceptflaskorna och prototyperna från första början, några av dem som finns på Spritmuseum i Stockholm. Men jag är helt ärligt lika glad varje gång en ny flaska landar, vare sig det är en gammal klassiker eller nysläppt.
 

Läs även: Josephine Sondlo gör drinkar som håller

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!