Josephine Sondlo gör drinkar som håller

Peter Steen-Christensen 08:51 23 Nov 2017

Trenden med hållbara drinkar växer sig allt starkare. Prisbelönta Josephine Sondlo rör sig så nära minimum waste som möjlig

Svensken. Medveten om vad han äter, dricker, gör och hur han påverkar miljön. Men inte förrän nu börjar vi anamma trenden med hållbara cocktails. Vad som exakt gör en cocktail hållbar kan Josephine Sondlo svara på. Josephine är, som många av de mer barbevandrade mycket väl känner till, en av Sveriges absolut vassaste bartenders. I somras kom hon som Nordens representant på sjunde plats i världens största cocktailtävling i Mexiko City. Temat: Hållbara drinkar.

Vi fångar Josephine på väg ut för att rida på hennes islandshästar dagen innan hennes första pass på nya arbetsplatsen Bar Hommage på Södermalm i Stockholm.

I vinvärlden har naturviner varit en kraftig hype senaste åren, ekologisk mat tar en allt större marknadsandel. Folk börjar bli otroligt medvetna om sina val. Vad innebär det här för bartenders och framtida cocktailtrender?
– I takt med att vi får mer medvetna gäster kommer vi också behöva se över hur vi jobbar med råvarorna i våra drinkar. Många bartenders jobbar redan med alternativa syror i drinkarna för att ersätta den citrus som transporteras långa sträckor för att komma till våra barer och har ett rätt stort carbon footprint redan innan den landar i glaset. Det pratas även väldigt mycket om minimum waste i barvärlden just nu. Jag tror att det är en naturlig reaktion inte bara på att vi, precis som våra gäster, börjar bli mer medvetna om den faktiska klimatpåverkan våra barer har, men också på att vi faktiskt är på god väg att fullkomligt förstöra vår planet.

Du kom på sjunde plats i världens största bartendertävling World Class. Berätta.
– Haha ja, det var en sjuk upplevelse. Jag bestämde mig för att köra redan förra året - jag var ute med mina hästar när tanken slog mig: varför ska jag ens hålla på med det här om jag inte tänker bli bäst? Jag är sjukt tävlingsinriktad. Så jag skickade in ett recept dagen innan deadline utan att ens ha testat drinken, sen fick jag försöka få ihop cocktailhelvetet i över två månaders tid. Den var vidrig först, så pass att min kollega kräktes när han testade den första gången. Men det gick och jag tog mig vidare från Sverigefinal till nordisk final som jag vann med en drink med tolv(!) ingredienser och en annan med kolsyrat havsvatten och sjögräs som jag serverade ur en blå Kånkenrygsäck. Efter Nordenfinalen blev det på riktigt och perioden fram till finalen kan vara en av de tuffaste i mitt liv. Man blir liksom knäpp för det första man tänker på när man vaknar är World Class, sen tänker man på det varenda sekund tills man somnar och under natten är det det enda man drömmer om. Jag vaknade flera gånger varje natt och skrev ner idéer eller bara av att jag drömt någon stressdröm. Jag tränade teknik i badkaret, blindprovade sprit som jag hade i glas vid sängen när jag vaknade, blandade grejer, hällde ut, gjorde om, bröt ihop, gjorde om, och så vidare. Det gick liksom inte att umgås med mig och folk blev jävligt trötta på att höra på mina idéer. Lite mer än en månad innan finalen hade vi stängt på Penny och jag var där och labbade i princip varje dag, från 08 till 02. Det enda jag käkade var makaroner och falukorv. Några gånger sov jag på golvet i omklädningsrummet för att slippa slösa tid på att åka hem. Det går liksom inte att beskriva, man går in i en helt annan värld där allt handlar om att presentera. Men jag tror att det här gjorde att jag tog mig så långt, plus att jag hade riktigt, riktigt tunga idéer och drinkar att presentera när det väl var dags. En Ikea-Bloody Mary på tub, bland annat.

Årets tema var hållbarhet. Hur fick du fram det i dina drinkar?
– Vi svenskar är rätt bra på hållbarhet, så för mig var det asviktigt att göra bra ifrån mig när det kom just till det. Hade blivit konstigt annars. Och vi är ju sjukt bra på det här med att ta rätt på vårt avfall och göra om det till bioenergi. Vi är till och med så bra på det att vi importerar avfall från våra grannländer. Vilket i sig är helt sjukt eftersom det blir lite av ett moment 22. Men jag ville göra något med den grejen och göra en zero-waste drink på det temat. Sen råkade det bli så att en av mina väskor med prepp försvann när vi väl kom till Mexiko, så jag var tvungen att göra om min sustainability- drink helt genom att sno waste från lyxhotellet som vi var på. Så jag gjorde en drink med rester från frukosten: använda tepåsar, ananas och grapefruktskal, kolsyrad yoghurtvassle. Med det som blev över gjorde jag en yoghurt och lime-paleta (mexikansk glasspinne). Och den allra sista ”wasten” blandade jag med tvålrester från hotellet (en annan grej som slängs i onödan) och gjorde en waste-soap som jag slog in i papper för att få den att se ut som ett drinkunderlägg. Yoghurtglassen smälte medan jag presenterade - Mexiko liksom - och som avslutning bad jag domarna att kolla närmare på drinkunderlägget som också råkade vara en tvål de kunde tvätta händerna med.

Hur jobbar du med hållbarhet till vardags hemma i din egen bar?
– Jag tänker hållbarhet i allt vilket innebär att många av de drinkar eller drinkingredienser jag skapar är just minimum waste. Drömmen är ju att ha en bar som är så nära closed loop som möjligt, men det dröjer lite innan jag är där.

Charlotte Halzius på Tak vann Diplomatico World Tournament i London, du kom sjua i Mexiko, betyder det här att nivån på svenska bartenders är väldigt hög internationellt sett?
– I Sverige är vi asduktiga och vi kan absolut mäta oss med den internationella bartendereliten. Men det många av oss saknar är en strategi för hur vi ska ta oss in på den globala scenen och verkligen sätta Sverige på kartan som en riktigt tung cocktailnation, vilket vi är. Tyvärr.

Du har precis bytt jobb. Vad vill du berätta om din nya bar?
– Jag börjar jobba på Bar Hommage som är en mycket omtyckt bar på Krukmakargatan. Det är en jävligt parisisk känsla, vilket jag älskar. Jag är svinnervös inför första passet eftersom jag måste steppa upp mitt game, vilket samtidigt är svinkul.

Läs även: Hampus Thunholms siktar mot toppen.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Drick hemma!

Går vi mot regnigare och mörkare tider? Hell no, inte med dessa drycker i vapenskåpet.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!