Han blir kökschef på Poppels nya pilsnerbryggeri

14:29 8 Aug 2022

Den 15 augusti öppnar Poppels ett nytt Citybryggeri i det stora Platinan-huset vid Gullbergsvass. Där kommer det att serveras färsk, kyld pilsner direkt från enorma ekfat, faktiskt världens största.

Bryggeriet innefattar också en restaurang med 170 sittplatser under ledning av den Michelinbelönade kocken Johan Björkman, som efter 15 år lämnar köket på restaurang Koka. 

Hur kommer det sig att du har valt att lämna Koka och börja jobba med mat på ett bryggeri?
– Jag har blivit erbjuden en massa jobb genom åren under min tid som kökschef men detta lät väldigt intressant. Gänget på Poppels ambition är att bygga en hållbar restaurang med såväl personal, gäster och mat. Egentligen blir det ganska likt hur vi har tänkt på Koka men i betydligt större skala. Det blir faktiskt världens störta citybryggeri med 2000 liter stora ekfat som ölen skall lagras i. Det blir kul att kunna dricka öl i olika faser och jämföra med varandra. Den serveras färsk och går med kylda ledningar direkt ut i baren. 

 

"Flera tusen bokningar första månaden"

 

Vad var det som lockade extra mycket med det här projektet? 
– Jag visste inte att det var sånt otroligt tryck på öl. Det blev faktiskt nästan fullbokat direkt. Redan efter nån timma. Flera tusen bokningar första månaden, trots att vi inte ens har satt en meny. Poppels är det störta hantverksbryggeriet i hela Sverige, med flera hundratusen följare, så intresset är jättestort. Chockerande tycker jag. Jag har väl levt i nån slags vinbubbla hela mitt liv. 

Vad kommer ni att ha för ambitioner? 
– Ganska avdramatiserat. Det kommer att bli en folklig, stor och god restaurang som lever från förmiddag till kväll. Ett ställe där man gärna äter ofta. 

Hur kommer vi att känna igen din stil?
– Jag kommer att jobba med med samma typ av grönsaker och råvaror fast i en mer folklig tappning och i ett större format. Vi har öppet sju dagar i veckan med lunch och middag, så jag kan omöjligt vara där hela tiden. Det blir en ny utmaning för mig att säkerställa produkten även när inte jag är på jobbet, men desto bättre för min familj. Vi kommer fokusera mycket på bröd också, bakat på rester från ölen. Vi har anställt bagare och köpt in stora pizzaugnar, så det blir mycket gräddat. Desserterna kommer nog att kännas mer som om det kommer från ett bageri än från en restaurang. Generellt blir det enkla tydliga smaker. Det som ligger på tallriken, ligger där av en anledning. En tajt och slimmad meny. 

Kan du redan nu avslöja lite grejer vi kommer att hitta på menyn?
– Det blir fokus på bröd och grönsaker, som sagt. Vi kommer fortsatt att jobba med mina gamla leverantörer som Lilla Labeck och Bondens Skafferi. Det blir nog dock inte riktigt lika supersvenskt i smakerna. Vi kommer att glimta mot Europa, Medelhavet och Mellanöstern. Försöka ta smakmässig inspiration från hur man dricker pilsner i Europa, tillsammans med musslor och skaldjur, fast i en ny tappning. Det blir kanske humle i nån glass också, lite lek med smaker runt ölbryggning helt enkelt. 

Hur är det att kombinera mat med öl?
– Poppels har en annan krog i Jonsereds Fabriker som har stort fokus på mat och öl i kombination. Här kommer det att bli ett större fokus på mat som främst funkar med färskölen. Mer det cirkulära konceptet än avsmakningsmenyer med ölmatchningar. 

Känns det vemodigt att lämna finkrogsscenen?
– Nä, men det känns ganska bra faktiskt. Allt har sin tid. 15 år är en lång period, även om jag inte ångrar någonting. Att lämna finkrogsvärlden blir skönt nu. Detta kommer att bli en hållbar och fin lösning. Det går inte att jämföra med det gamla heller, så några paralleller däremellan blir svåra att dra, vilket känns gött. Det blir en spännande morot att hugga i! Alting här är fortfarande lite av ett vitt ark, så vi får se hur allting landar.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2022.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.