Håller American Apparel på att gå i konkurs?

16:11 5 Oct 2015

Det har sedan augusti ryktats om att skandalomsusade American Apparel ska gå i konkurs – men nu kämpar klädföretaget för en revansch.

Till dig som gått omkring med humöret på topp efter de senaste ryktena om att American Apparel går i konkurs – ropa inte hej. Slutet för klädkedjan är inte riktigt så nära som vi trott. Senaste nytt är att företaget begärt “bankruptcy protection”, översatt: skydd mot konkurs.

För dig som inte fattar någonting så har vi försökt reda ut röran i lättfattlig punktform.


Exempel på AA-marknadsföring. På bilderna visas samma skjorta. 

• American Apparel grundades i Los Angeles 1989 av Dov Charney. Idag finns 260 butiker i nitton länder världen över. Företaget har flera gånger varit i blåsväder då de anklagats för sexistisk reklam, och har fått ett flertal anmälningar emot sig, då det ska ha förekommit sexuella övergrepp vid reklamfotograferingarna. 

• Efter flera år av hård kritik bestämmer sig företaget för att sparka sin VD och grundare Dov CharneyCharney stämmer då American Apparel på 340 miljoner dollar för brott mot anställningsavtal. 

• Efter år av rättsprocesser kan företaget inte längre betala tillbaka de skulder som sedan en längre tid varit större än tillgångarna. I augusti flaggade företaget för sina ekonomiska problem och osäkerheten kring framtiden. Ryktena om att företaget skulle försättas i konkurs* spreds över hela internet och många blev mer än förtjusta.
*Vanligtvis när ett företag eller en privatperson inte kan betala sina skulder görs en konkursutredning (i Sverige görs detta av Kronofogden), och därefter avgörs om denne ska försättas i konkurs.

• Fallet American Apparel sköts av den amerikanska konkursdomstolen, och från dem har nu företaget ansökt om skydd mot konkurs. Det innebär att istället för att riskera att försättas i konkurs vill företaget ha en chans att göra om och göra rätt. American Apparel har sedan 2009 inte gått med vinst, och företaget skriver i sin ansökan om skydd mot konkurs att företaget gått back 300 miljoner dollar mellan 2009 och 2014. I nuläget har de skulder på ungefär 397 miljoner – och 199 miljoner dollar i tillgångar.

• I sin ansökan till domstolen beskriver företaget en plan för att minska sina skulder från nuvarande 397 till 135 miljoner dollar. Det är en plan som innefattar att de bland annat ska göra om i sitt sortiment och i sina butiker. I ansökan står även att 95% av de företag de står i skuld till godkänner omstruktureringsplanen. Detta ska vara genomfört inom sex månader. I samband med konkursskyddet läggs även de pågående rättsprocesserna, däribland Dov Charneys stämningsansökan, på hyllan.


Dov Charney.

Om American Apparel överlever eller inte kvarstår att se. Företaget har idag cirka 10 000 anställda, och deras framtid hänger helt enkelt på att deras arbetsgivare kan hålla sig i skinnet. Och om kunderna vågar sig tillbaka. 

Läs även: "Missbruka inte begreppet slutshaming för att försvara American Apparel-mannen".

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!