Grattis, American Apparels VD får sparken

Parisa Amiri 09:09 19 Jun 2014

"När de tre ligger i sängen vänder sig kvinnan till Frida och frågar: 'Do you like kissing?'

– Den frasen. Den kommer jag aldrig glömma. Det är verkligen så här… Har du sett en naken kropp någon gång? Det är inte så man pratar till en vuxen människa. Hon visste precis vad hon gjorde. Hon gjorde mig till ännu yngre än jag var, och hon gillade det."

Den citerade texten ovan är från Fridas chockerande berättelse om hur hon blev sexuellt utnyttjad som 17-åring av två anställda av American Apparel och fotograferades sexualiserad och avklädd mot vita hotellakan liksom alla de exploterande bilder företaget använder för att marknadsföra sig med. Bilder som sedan användes som faktiskt reklammaterial, fastän hon inte var myndig vid tillfället.

Berättelser som Fridas bekräftar just att den estetik American Apparel odlar och som för tankarna till pedofil- och övergreppsaktiga bilder kan handla om just det, dokumenterade övergrepp. 

Idag släpptes nyheten om att American Apparels vd, Dov Charney, som själv blivit anmäld för sexuella trakasserier och övergrepp i åratal, får sparken under pågående utredning. Det kanske mest frånstötande är hur organisationen lyckas förmedla sin utnyttjande kvinnosyn längre ner i leden, att det börjar med en attityd hos ledningen som sedan kan ta sig uttryck mot en 17-åring på Mariatorget i Stockholm. 

Artikeln om att Dov Charney får sparken berättar även om American Apparels svikande försäljning och stora skulder, förhoppningsvis en följd av den omfattande bojkotten mot deras företag av just skäl som Fridas berättelse och de vidriga reklamkampanjerna. Grattis, hörni! Det här är bara början. 

Fler blogginlägg från Parisa Amiri