Sällsynt filmfestival på sällsynt dag

10:37 26 Feb 2016

På den sällsynta skottdagen nu på måndag är det premiär för Sällsynta Filmfestivalen på Rival i Stockholm. Under dagen visas prisbelönta filmer som följs upp av panelsamtal med fokus på sällsynta diagnoser.

I samband med att det nästa år är skottår tar riksorganisationen Sällsynta diagnoser tillfället i akt och använder skottdagen till premiären för sin endagsfilmfestival Sällsynta Filmfestivalen. Temat är "Vem får synas? Vem får ta plats?" och fokuset ligger på sällsynta diagnoser. Det blir Oscarsnominerad film från Polen och prisbelönta filmer från Sverige och USA.
– Målet för festivalen är att öppna upp för samtal. Vi vill svara på och diskutera frågor som "hur upplever man vardagen när man avviker från utseendenormen?" och "hur är det att leva i en familj där en sällsynt diagnos tar stor plats?", skriver Sällsynta diagnoser i ett pressmeddelande.

Under dagen visas fem filmer och varje film följs upp av ett panelsamtal baserat på temat. 

Filmerna som visas:
Our Curse (POL) Filmen om två föräldrar från Polen vars son fötts med den ovanliga sjukdomen kongenialt centralt hypoventilationssyndrom. Ett syndrom som leder till att andningen upphör när man somnar.  
Pangpangbröder (SE): En dokumentärfilm om de två tvillingbröderna Oskar och Gustavs uppväxt på den svenska landsbygden. Oskar föddes med akondroplasi, ett syndrom som påverkar tillväxten i armar och ben.  
A Brave Heart (US): Dokumentärfilm om Lizzie Velasques, kvinnan som av internetmobbare kallats för "the world's ugliest woman". 
Brev Till Allmänheten (SE): En film om hur det är att leva med ansiktsmissbildning.  
Det Defekta Är Det Äkta (SE): En musikvideo skapad av studenter på Stockholms Dramatiska Högskola tillsammans med dansare från danshögskolan. Ett möte mellan personer med funktionsvariationer och icke funktionsvarierade där fokuset ligger på att våga vara sensuell och sexig.

Sällsynta Filmfestivalen äger rum 29 februari på Rival i Stockholm, klockan 9-17.

Läs också: "Vi vill ta tillbaka ordet crip".

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!