Som frilansare är jag van vid att aldrig ha ledigt, att inte kunna dra någon gräns mellan arbete och fritid och att inte ha något beständigare mått på min förmåga än antalet delningar på Facebook. Jag trodde länge att det var ett kulturjournalistiskt lyxproblem, men i Kristina Mattssons nya bok Välfärdsfabriken – om arbetets mening och gränslös kontroll lär jag mig om hur många som lever utan fasta anställningar, inkomster och besparingar. Hon skildrar en arbetsmarknad där personalen detaljkontrolleras av datasystem, dränks i administration och pressas av tidsstudier istället för att få tid att ta hand om gamla, vårda sjuka och utbilda sina elever.
I ett antal reportage får vi bland andra möta Berit som måste rusa mellan åtta besök hos pensionärerna på en förmiddag, Tomas som styrs av SL-resenärernas kundomdömen och Ronia, som tvingas sitta hemma och vänta på att någon ska behöva henne några enstaka timmar. Alliansens lagstiftningar har gjort det möjligt att stapla korta anställningar på varandra i all evighet. Den nya flexibla arbetsmarknaden har inte resulterat i ökad valfrihet, snarare blir arbetet allt mer monotont och inrutat: var tredje kvinna i arbetaryrken uppger att jobbet är själsdödande enkelt. Med digitala schemaläggningsprogram som GoExcellent har allt individuellt handlingsutrymme försvunnit: de som jobbade skift kan inte längre planera och spärra viss tid för lediga kvällar och förmiddagar. De förväntas vara på jobbet jämt, även när de inte är där fysiskt.
Mattssons bok är ett viktigt dokument över en tid då vi förväntas identifiera oss med våra jobb mer än någonsin, trots att de varken ger oss trygghet eller tillräcklig inkomst.
Månadens läsning
Yahya Hassan
Yahya Hassan
Norstedts
Den 19-årige Yahya Hassans debut har slagit alla försäljningsrekord för en diktsamling. Handlingen kretsar kring en uppväxt präglad av våld, svek och kriminalitet i Danmark och har både upprört och hänfört. Efter utgivningen blev han dödshotad på nätet och attackerad fysiskt, men också unisont hyllad av kritiker och läsare.
En av oss sover
Josefine Klougart
Bonniers
En ung kvinna återvänder till föräldrahemmet på den danska landsbygden för att vara nära sin svårt sjuka mor. Bakom sig i Köpenhamn lämnar hon två män: den senaste, som redan är en annans, och så den hon kallar sin avlidne man, fast han lever – den stora kärleken, den som aldrig skulle ta slut. En av oss sover är en berättelse om närhet och avstånd och om att med språket nagla fast upplevelsen av världen.
Min pappa Ann-Christine
Ester Roxberg
Wahlström och Widstrand
År 2010 kommer den 58-årige prästen och trebarnspappan Åke Roxberg ut som Ann-Christine och lever idag som kvinna. Det här är dottern Esters berättelse om vad som händer när man plötsligt får en pappa som heter Ann-Christine. Ester Roxberg skriver berörande om att förlora en förälder som ändå finns kvar i en annan skepnad.
Absolut noll
Anna Fock
Ersatz
Anna Focks skimrande debutroman handlar om en vinter i Sankt Petersburg där några bögar umgås och festar i gayklubbarnas mörker. Utanför dem är känslan av utsatthet ständigt närvarande. En dag möter de en gammal klasskamrat, numera korrumperad, vålds-benägen snut på gränsen till nerv-
sammanbrott, och ett farligt spel inleds.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2014.