Black Vogue-gänget med Valerie Kyeyune Backström i mitten.

Facebookgruppen Black Vogue vill lyfta smink för svarta

11:43 2 Oct 2015

Ibland får man göra jobb som är 100% lyx. Att få träffa Black Vogues samlade administratörer är verkligen ett sådant.

På bara några månader har Facebook-gruppen seglat upp, tagit över och berikat alla människors liv. Om du är svart och gillar smink, vill säga. Gruppen startades av Lovette Jallow, landets glamorösaste perukmakare och sminkvloggare, men även de andra är tunga namn. Naboughal Secka är en av anledningarna till att Seinabo Seys smink alltid är on point, Amy Egerbladh har varit makeupartist sen 2003, och Antoinette Guede öppnade för 18 år sedan Ethnic Cosmetics, Sveriges första butik för med smink för mörkhyade. Så hur startades gruppen?
– Jag har alltid tyckt att det finns en efterfrågan i Sverige, men det kom inte fram förrän någon undrade varför det inte fanns ett forum för svarta kvinnor. Särskilt med tanke på att vi inte representeras alls i media behövde vi ett andrum, säger Lovette.

Sagt och gjort. Lovette startade sidan, taggade in de övriga som alla var taggade på idén, och på bara någon dag hade gruppen runt 100 medlemmar. Nu, nästan exakt tre månader senare, är medlemsantalet uppe i nästan 7000, och även om majoriteten är svenskar finns det medlemmar från hela världen. Det var tydligt att de fyllde ett hålrum, som trots att marknaden ser annorlunda ut i exempelvis USA, Holland eller Storbritannien, fanns även där. Men hur ser utbudet ut här i Sverige?
– Det är obefintligt, säger Lovette. Och det är väldigt smärtsamt när man har pengar på banken och går till ett stor sminkbutik som exempelvis Kicks, det är löning och man vill jättegärna köpa den där produkten från Maybelline som man sett på tv, som marknadsförts med ”vi har nyanser för alla”. Men när man väl befinner sig i butiken möts man av ett ”tyvärr har vi inget för dig”. Indirekt säger de ”du kan ha hur mycket pengar som helst, din produkt finns inte här, och vi kan inte beställa in den heller”. Det är sjukt att vi får köpa in produkterna från USA, Storbritannien, hela världen, men inte kan köpa dem här i Sverige där vi lever.
– Jag har frågat företag och de säger att det beror på att det inte finns någon marknad, säger Antoinette. Ingen marknad?! Hur mycket pengar tjänar inte MAC enbart på sina svarta kunder? Klart att det finns en marknad! Men de prioriterar inte oss. Och för mig är det diskriminering.

Samtidigt börjar en del saker hända. På Black Vogue tipsar folk i alla åldrar och bakgrunder varandra om tips, produkter, tekniker och nyheter. Och selfies. När storföretaget H&M gjorde om sin skönhetslinje hade de tydligt haft svarta konsumenter i åtanke när de utvecklade sina produkter – det syntes i färgvalen på alltifrån rouge till läppstift. Dessutom fanns för en gångs skull underlagsprodukter i bruna nyanser. På Black Vogue kunde man snabbt läsa rapporter om var den mörka foundation-quaden var slutsåld. 
– Black Vogue har redan en inverkan, och det är mycket som sker bakom kulisserna nu, och många företag som kontaktar oss. Förhoppningar? Det finns inga förhoppningar, det här är verklighet, och vi kommer att påverka sminkvärlden, säger Lovette.
– Stärker man individer så stärker man alla! Går alla svarta kvinnor ut och känner sig empowered vet man inte vad det kan leda till – möjligheterna är oändliga. Jag tror gruppen är mer powerful än vad vi någonsin kan ana, säger Amy.
Lovette avslutar.
– Jag tycker det är viktigt att ge en shoutout till svarta kvinnor i Sverige som startar sina egna märken, som vår syster Diarry Maréna som startade märket Maréna Beauté. Jag tror inte hon kommer vara den enda. Finns det en efterfrågan brukar jag alltid säga ”klaga inte, skapa det!” – och det är exakt vad hon har gjort.

BLACK VOGUE TIPSAR
Amy: – Foundation är bra, inte bara i ansiktet utan även på dekolletage, öron, hals – särskilt om du ska fotas! Om du är barbent eller visar mycket hud är mitt tips att blanda ut foundation med lite shimmering body lotion – det kommer verkligen lyfta din look och ge dig extra glow.
Antoinette: – En bra hud är grunden för att smink ska se bra ut. Lancomes Visionnaire Serum är en underbar produkt som ger släthet, krymper porer och jämnar dessutom ut pigmentfläckar.
Lovette: – Läppennor är det bästa knepet för att förändra läppstiften du redan har! Med två läppstift och tre läppennor kan du få fram 8 olika nyanser. NYX:s läppennor har dessutom samma tillverkare som MAC men kostar bara en fraktion av priset.
Naboughal: – Om du är glansig i ansiktet är blotting papers det bästa knepet. ELF har effektiva och billiga. Om du ändå använder ett transparent puder – var sparsam så det inte blir grått eller kakigt!

Läs även: 4 fantastiska skönhetsmagasin för svarta.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar