4 fantastiska skönhetsmagasin för svarta

16:18 10 Sep 2015

Om vi svarta som (tro det eller ej!) vill sminka oss skulle skriva en självbiografi över våra makeup-strapatser skulle den förmodligen, liksom Hitlers och Knausgårds, heta Min kamp.

För det är vad det är att hitta foundations och BB-creams, eller att läsa sminktidningar, som erkänner att vi finns (och har pengar vi vill lägga på primers utvunna ur enhörningstårar eller rouge färgat av oskuldsblod). Sverige är dessutom hopplöst efter: jag har aldrig läst ett reportage här som ens tar med oss i beräkningarna. Kom igen nu, Daisy Beauty! Det finns också ett oförstående för vad som är naturligt, nude – eller för den delen extremt. Ett mörkbrunt läppstift är kanske edgy eller vampyrlikt om ens hudfärg är elfenben, men om du själv är melaniserad är det snarare nude, ett så kallat MLBB (my lips but better).

Problemet med den svenska skönhetsjournalistiken och -bloggarna är inte att de enbart utgår ifrån vita personer, utan att de låtsas att de är neutrala. Jag har inget problem, särskilt inte om man bloggar med sig själv som utgångspunkt, med att det begränsar ens bevakning. Det som irriterar är att man låtsas som motsatsen. Läget är pinsamt, men framför allt trist för oss som vill tillbringa en kväll med glansiga magasin som påminner oss om hur viktigt det är med blå eyeliner.

Men skit i dem (och ge dem inte dina pengar förrän de ändrat sig!). Det finns faktiskt magasin som bryr sig om dig och mig – och jag har listat några. De flesta finns dessutom som appar, så du slipper krångla med tjuriga återförsäljare.

1. New African Woman
Mitt bästa tips på grund av 1. Hej kontinenten, gud vad jag saknar rapportering som utgår från dig! 2. Detta är inget renodlat sminkmagasin, utan du får stå ut med lite badass entreprenörer och modereportage to die for. 3. Dessutom går den att hitta på (vissa) Press Stop i Sverige. Och priset. Priset! 33 kronor. Så att du har råd att köpa läppglans också.

2. Black Beauty & Hair
Ett brittiskt magasin, och ja, namnet avslöjar ämnena. Aka: bliss. Dessutom kostar en prenumeration drygt 300 svenska kronor. Och då ingår allt ifrån hårtips, smink-makeovers till Maya Angelou-reportage. Kan det bli bättre? Även skönt att få tips på brittiska märken – det vill säga produkter du kan beställa hem utan att åka på tull. Inte för att pundet är särskilt billigt, men fynd går ändå att göra!

3. Essence
Amerikanskt, anrikt och även här varierat innehåll, med en bred läsarkrets. Även blandat mellan rena skönhetsrep och mer lightpolitiskt uppmärksammande av exempelvis kampanjer som #FlexinMyComplexion, lika väl som hur du bör organisera din garderob (…). Nuförtiden har Essence till och med en egen beauty box – vilken dröm om det kom till Sverige!

4. Zuri Magazine (tidigare ISIS)
Riktar sig främst in på hårvård för naturligt hår, holistisk livsstil och, ja, naturliga grejer in general. Har jättefina hårtips, särskilt för dig som lever för sheasmör, men är kanske främst ett magasin som funkar för dig som gillar chiafrön och oroar dig för att ett nagellack inte ska vara veganskt. Lite smalare och därmed lite svårare att få tag på – men om du pallar kämpa för vetegrässhots tror jag du orkar kämpa för att lägga labbarna på ett nummer av denna tidning också!

Trevlig läsning – och snart slipper vi förhoppningsvis leta oss utanför Sveriges gränser för att få läsa om en foundation eller läppstift som matchar våra nyanser.

Läs även: Så homogena är våra svenska modetidningar.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!