Den ultimata guiden till nude, från kontursminkning till parfym

16:17 20 Mar 2015

Valerie, vid fototillfället inte nudesminkad.

Jag är besatt av nude just nu. Eller snarare har jag varit det i flera år. Detta är en hopplös besatthet, eftersom den går ut på att hitta smink i exakt min hudton, som dessutom varierar lika mycket under ett år som Elton Johns solglasögon.


Men lika fruktlös som denna jakt har varit för mig, lika lyckosam kan den bli för er. Jag har nämligen ändå snappat upp en del bra grejer ute i sminkdjungeln – och nu ska jag dela med mig.
BAS

Det är här själva grunden läggs, men lord knows hur svårt det är att hitta foundations i vettiga nyanser för att få till ett perfekt enfärgat och onaturligt jämt anlete, som ändå vagt ska påminna om ditt. Många av de stora sminkmärkena gör i och för sig underlagsprodukter i ganska många färger, men problemet är att de nästan aldrig når den svenska marknaden. I Sverige finns YSL:s ikoniska Touche Éclat i typ tre färger. I USA hittar man den i tolv. Orättvisa tar sig många uttryck. Om man inte reser är utbudet skralt – men det finns förstås undantag.

CC-cream: Lancome Rénergie Eclat Multi-Lift – cirka 700 kronor
Den här är så dyr att man skäms för att tipsa om den, men den är också magisk. Finns i exakt en nyans som ska fånga in alla melaninstinna, och som förmodligen inte passar någon perfekt, men fortfarande... Att ens hitta en färgad dagkräm känns svårt, att hitta en som på sikt förbättrar ens hudkvalité, jämnar ut skavanker och tillför lyster är kanske värt en investering? Jag tänker att den är så bra att den en dag kanske kan avskaffa sig själv, att huden blivit så jämn och flawless att inga färgade dagkräm längre behövs. Annars finns den också ofta på rea, enbart i nyans #4, såklart.

Foundation: Sleek New Skin Revive Foundation – cirka 100 kronor
Säljs på vissa afrikanska butiker runt om i landet, men också online. Hör och häpna: de har åtminstone tjugo olika nyanser som passar brun hy. Oljefri och med SPF 15.

Contouring: Blackup Contouring Stick – cirka 350 kronor
Jag vet att ni alla har längtat efter att gå all RuPaul på era ansikten, och nu kan ni. Kommer i hela fem olika färgkombinationer – som alltså består av skugg- och highlighter i en praktiskt hylsa – så att du kan bättra på dina obefintliga kindben när som helst. Kan även passa på att tipsa om märkets andra underlagsprodukter, varav många finns att köpa i sampleversioner så att du kan testa innan du köper. Inte lika bra som att handla i butik, men du slipper katastrofalt dyra felköp. De har även ett fyrfärgat concealerhjul, som alltid gör mig litet gråtfärdig av lycka eftersom, nej, en grön klutt på din finne funkar ej om din hudfärg är mahogny.ÖGON

Bobbi Brown Eyeshadow – cirka 230 kronor
Det vore en skam att skriva om nude och inte nämna nudens drottning, Bobbi Brown. Som vanligt är hennes utbud bättre i andra länder, men det finns för många härliga bruna nyanser för att låta dem passera! Dessutom är de perfekta för multi-use: för att markera ögonbrynen, måla eyeliner om du använder (fuktad) smal pensel, eller bara placera den på ögonlocket med ett kletigt finger.

LÄPPAR

Illamasqua Glamour Nude Shade Collection
Illamasqua har fattat nudens storhet, och tillägnat den en kollektion av läppisar i hela sju färger. Kampanjbilderna är fantastiska, läppstiften likaså. Krämiga, pigmentfyllda och dessutom med en smart guide på deras hemsida. Alla läppstift går dessutom att se på olika hudtoner. Tänk om fler webbshoppar kunde ta efter detta? Så slapp man internetshoppa nyanser som blir skuren grädde istället för neon på ens egna läppar.

MDMflow – cirka 200 kronor
Jag älskar att man kan köpa läppstift i guldhylsor, som görs för hand och på beställning, i London. Även om MDMflow är mest känt för sina fantastiska och okonventionella färger finns det ibland fina nudes. Utbudet varierar efter säsong, och upphovskvinnan Florence Adepoju har meddelat att hon just nu jobbar på en kollektion av nudes för kvinnor i alla färger.


Bild: The Scent Critic.

NAGLAR

Formula X – cirka 150 kronor
Jag vet inte exakt vilka nyanser svenska Sephora tagit in, men företagets egna färghjul är fantastiskt, och när du kommer ner till den bruna sektionen är det ren och skär bliss. Hemligheten ligger i färgens underton. Alla kan hitta bruna lack, men att hitta ett som är i rätt underton – gul, röd, grön, eller vad det nu kan vara –  är en konst.

DOFT

En skin scent funkar bra till detta, typ något från Narciso Rodriguez. Eller om du vill vara övertydlig: Estée Lauder Sensuous Nude. Jag skulle dock gå på följande:

Comptoir Sud Pacifique Amour de Cacao – cirka 350-700 kronor
För finns det något bättre än att vara brun från topp till tå och lukta choklad? Choklad, rostade hasselnötter, bränt socker, och en pudrig vanilj i botten. Det är sött, så kombinera det med en kaxig attityd. Allt handlar om balans.

Läs även: Valeries afrohårskola i tre delar

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!