Engelskt bubbel – i klass med champagne

Joakim Gumpert 10:58 21 Aug 2023

Med klimatet och odlingsförutsättningarna på sin sida så är det engelska bubblet, British Fizz eller English Sparkling, på frammarsch. 

Att engelsmän gillar mousserande vin är ingen nyhet, redan 1660 presenterade vetenskapsmannen Christopher Merret ett vin som hade genomgått en andra jäsning i sin flaska för The Royal Society. Men det var först på åttiotalet som engelskt bubbel började planteras för kommersiellt bruk.

1988 anlägger Stuart och Sandy Moss vingården Nyetimber i Pulborough i West Sussex, längs kusten av engelska kanalen. De klassiska champagnedruvorna pinot noir, chardonnay och meunier planteras. Nio år senare släpps den första årgången och får guldmedalj i prestigefyllda vintävlingen IWSC, International Wine & Spirit Competition.

Under följande årtionde dök det i England upp allt fler producenter med fokus på mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden och med klassiska Champagne-druvblandningar. I Kent startade Chapel Down sin produktion runt 1990 och i början av 2000-talet började planeringen och produktionen av mousserande vin hos vinhuset Exton Park i South Downs nationalpark strax norr om Portsmouth. Några år senare startades också bubbelproduktion på Wiston Estate också det i West Sussex.

Men om vi först backar bandet till väldigt länge sedan, cirka 450 000 år sedan för att vara hyfsat exakt. Då skedde Englands första Brexit och det vi idag kallar Brittiska öarna bröts loss från dagens Europa. Detta till följd av istidens klimatförändringar och att jordplattorna flyttade på sig. Spåret syns längst kusten av engelska Dover och franska Calais och den krit- och kalkrika jorden som finns i norra Frankrike, exempelvis i Champagne, finns också i södra England.

Efter att Nyetimber år 1997 vann över många kända Champagnehus och för första gången satte engelskt bubbel på kartan som en kvalitetsprodukt som kan jämföra sig med Champagne så har utvecklingen fortsatt. I dag håller det engelska bubblet på att skapa sin egen identitet, den “engelska stilen”.

Många producenter visar upp en otrolig friskhet. Inte den lite vanligare friskheten från ett vin som är odlat i ett svalare mikroklimat, utan en mogen nästan vibrerande syra som tar fram en fräschör utan att kännas omogen och lyfter fram en tydlig mineralitet och tydliga fruktaromer. Södra delen av England kan nämligen ha en lång växtsäsong, så druvorna hinner mogna under en längre tid i det svalare klimatet med goda förutsättningar. Sedan finns det så klart brödigare och fylligare bubbel även i England.

I och med ett varmare klimat kommer förutsättningarna förändras för världens alla vinmakare och platsen dit konsumenter vänder sig för att få svalodlade, friska och mineraldrivna bubbel kanske i framtiden kommer att ha hoppat över till den andra sidan Engelska kanalen.

British Fizz

Exton Park Blanc de Noirs
Friskt och stramt med en smak som bjuder på lime, gröna äpplen och örter med ett stenigt och torrt avslut. Legat fyra år på sin jästfällning vilket ger en viss brödighet. Ett välgjort och spännande bubbel från Englands sydöstra kust som verkligen visar den brittiska stilen med sin vibrerande syra. Från ett tidigare tillfälligt släpp på Systembolaget, men flaskor finns kvar i landet.

Exton Park Blanc de Noirs Nr.95524 för 399 kronor

Nyetimber Classic Cuvee
Vinhuset som i modern tid satte engelskt bubbel på vinvärldskartan. Ett elegant bubbel med doft och smak av sötmogna äpplen, mandel och honung. Syran är frisk, moussen är mjuk och avslutet är torrt. Resultatet är ett läckert vin som är både intensivt och komplext. Efter sin andra jäsning har Classic Cuvee legat på sin jästfällning i minst 36 månader. En utomordentlig fördrink eller en medhjälpare till skaldjuren!
Nyetimber Classic Cuvee Nr 96018 för 459 kr i Systembolagets beställningssortiment

Busi Jacobsohn Cuvée Brut 2018
Ett engelskt bubbel med svenska rötter! Busi Jacobsohn Wine Estate grundades nämligen 2015 av Susanna Busi Jacobsohn och Douglas Jacobsohn från Göteborg. Initialt är vinets aromer lite återhållsamma men efter ett tag kommer de fram och doften av grillad citron, äpplen, mandel och tavelkrita kittlar en. Trogen den brittiska stilen är syran skyhög och vinet är fyllt med mineral och sälta. Avslutet är torrt och långt med en fin och mjuk mousse. Ett roligt projekt som likt bra vin kommer mogna med tid!
Busi Jacobsohn Cuvée Brut 2018 Nr 90325 för 569 kr i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Läs även: Glastonbury 2023.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!