De vägrar tallriksmodellen

16:12 11 Dec 2009



Sveriges två bästa kvinnliga kockar lever och verkar i Malmö. Åtminstone om vi ska tro tävlingen Årets kock. Titti Qvarnström från Bloom in the Park och Anna Johansson från Vendel at Sturehof var i år tävlingens enda kvinnliga deltagare. Dessvärre åkte båda ut i semifinalen eftersom de inte gick efter tallriksmodellen. 

För mycket kött och för lite råkost. Gillar ni inte grönsaker?
–Jo! Jag har en passionerad kärlek till grönsaker. Men jag gjorde en dekonstruerad version av pasta carbonara och vem vill ha sallad till det? Tyvärr har juryn en gammalmodig syn som hämmar den gastronomiska utvecklingen i Sverige. (Titti)
–Jag fick också kommentaren om grönsakerna. Min rätt var en knäreds-kyckling med sockermajs och dill, och kanske hade jag balanserat den lite fel då. Hade jag gått vidare kunde jag ha lagt på ett dillknippe till. Jag kom ju fyra i finalen förra året, så det var lite snopet att åka ut i år. (Anna)
–Nästa år gör jag en helt vegetarisk rätt. Så får vi se vad juryn säger då. (Titti)
Årets kock är inte helt olikt Melodifestivalen, med sista chansen och allt. Hur mycket artist finns det i dig?
–Jag är rätt glad att jag är i köket där ingen ser mig faktiskt. På Vendel har vi inget chef's table, men några av gästerna sitter i och för sig väldigt nära köket. Under tävlingen är jag ändå i en bubbla och tänker inte på publiken. (Anna)
–Jag har alltid jobbat i öppna kök och trivs bra med det. Jag gillar att kolla in gästerna och att de kollar in mig. En framtid som tv-kock känns inte otänkbar. Om jag bara kan hinna med det. (Titti)
Stoppar du mycket känslor i din mat?
–Ja, verkligen. Jag gillar att provocera gästerna och blir så trött om jag får ut maten i köket igen. Säg till i förväg istället om det är något du inte gillar! Dessutom blir jag rätt förbannad om någon i köket sabbar en fin råvara, men jag har lärt mig att behärska mig. Min räddning är att cykla hem på natten och trampa ur mig den sista ilskan. (Titti)
–Det betyder väldigt mycket för mig att gästerna får en stor upplevelse av att äta min mat. Hade jag inte haft gästernas gillande så kunde jag ju nöja mig med att laga mat hemma. (Anna)
Vilka krogar vill ni rekommendera i Malmö?
–Svea är lite av en favorit för mig. Jag gillar deras mat och de har en riktigt fin lokal. Dessutom är Köpenhamn naturligtvis en fantastisk matstad. (Anna)
–Jag går helst till Brogatan. Jag tycker att de tänker helt rätt där. (Titti)
Vad händer nu vid jul?
–Vi dukar upp en läcker jullunch som inleds med sill, lax och ål. Sedan följer valfri varmrätt och därefter en rik dessertvagn. På kvällarna serverar vi bordsbufféer på samma tema. Dessutom har vi en speciell avsmakningsmeny som vi kallar decembermenyn. (Anna)
–Det blir en julmeny med franskt tema hos oss. Härligt nostalgisk mat som tournedos rossini och crêpes suzette. Dessutom kommer vi att flytta ut köks-showen i matsalen och flambera och tranchera vid borden eftersom vi faktiskt har en rätt unik kunskap på det området. (Titti)

Vill du njuta av Annas eller Tittis kreationer?
Boka bord på: Vendel at Sturehof, Adelgatan 13, Malmö, tel 040-121253. Bloom in the park, Pildammsvägen 17,
tel 040-79363.


Christoffer Nobin

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!