[B]Vintern. En handfull människor[/B] tar emot den med öppna armar. De går långa promenader där de pratar om hur skönt det är när det "biter i kinderna". Sedan stannar de till vid en sjö och matar sparvar med gammal sockerkaka. På vägen hem nallar de en kvist rönnbär som de hänger upp på ytterdörren. Personligen avskyr jag vintern. Att halka omkring bland kullerstenar har aldrig fallit mig i smaken. Min skomakare däremot säger att vintern är den bästa tiden för då ryker klackarna till höger och vänster. Just det. Tycker ni att det är roligt att få era skor förstörda? Antagligen inte. Mitt bästa tips är att skrota omkring i hemmets lugna vrå tills flyttfåglarna avslutat semestern. Priset man får betala är rastlöshet men det kostar i alla fall inte ett halvt CSN. Några få gånger kommer ni att tvingas ge er ut på jakt efter föda. Då rekommenderar jag följande ställen:
[B]1. Pour Bon[/B]
Korsgatan 13,
tel 711 75 10
Vi var ett gäng som grät en skvätt när gamla Petersens gick i graven. Det var onödigt. Pour Bon är en fantastisk efterträdare, som vet hur man gör både gästen och magen glad. Här serveras bröd bakat på vildjäst, kakor bakade på riktigt smör och en hel del annat som, till skillnad från mycket annan kafémat, inte försöker ta livet av oss. Det tackar vi för. Öppet mån-fre 08.00-21.00, lör 08.00-17.00, sön stängt.
[B]2. Egg & Milk[/B]
Övre husargatan 23, tel 701 03 50
Om surdeg och frön inte är din melodi kan du ta din tillflykt till Egg & Milk. Här slår kaloriräknaren i taket och Montignac är ingenting mer än en liten by i Frankrike. Tack vare det här stället fick jag återförenas med min gamla vän Snapple som jag inte sett röken av på flera år. Det var trevligt. Om du känner för något festligt rekommenderar jag stans godaste våfflor. Ta två och rulla hem. Öppet mån-sön 07.00-15.00.
[B]3. Da Matteo[/B]
Viktoriapassagen, Södra larmgatan 14, tel 774 28 81
På Da Matteo trängs finsmakarna av en anledning - kaffet. Här blir du aldrig besviken. Personalen kan sina bönor, och snålar inte med kunskaperna. Utöver kaffet kan Da Matteo stoltsera med en av stans bästa uteserveringar. Snurra in dig i en filt och utmana kylan. Ett gyllene tillfälle för oss stadsmänniskor att prova på friluftsliv. Öppet mån-fre 08.30-19.00, lör 09.00-17.00, sön 12.00-17.00.
[B]4. St. Agnes[/B]
Skanstorget 1
Vissa människor verkar tro att en kanelbulle inte är något mer än en simpel degsnurra. Att baka en kanelbulle är ingen enkel match. Det kräver flinka fingrar och stor kunskap. En som garanterat skulle kirra gesällprovet är Agnes. Hon är något av det bästa den här stan har att erbjuda. Ni hittar henne i Göteborgs Havanna. Öppet mån-fre 10.00-18.00.
[B]5. Stanna[/B]
Allmänna vägen 34, tel 14 44 75
Kafé Stanna är, precis som namnet antyder, ett ställe man gärna stannar på. Jag fann min plats intill ett gigantiskt fönster, i gott sällskap med värsta goda kakan (den heter så, ni fattar varför). På väggarna pågår ambulerande konstutställningar, så om du inte vill läsa blaskor kan du roa dig med finkultur. Plus för att det finns vattenkaraffer på alla bord. Man slipper röra på sig i onödan. Öppet tis-fre 11.00-19.00, lör 10.00-16.00, sön-mån stängt.
Stad:
Lokal:
Kategori: