Foto: Peter Rutherhagen

Adam & Albin öppnar sin största krog någonsin

10:00 19 Oct 2021

Från fine dining-krog via asiatisk snabbmat till en superlyckad sommarsatsning med festivalvibbar. Nu är det dags för kockduons nästa stora grej. 

Adam Dahlberg och Albin Wessman öppnar i samarbete med fastighetsbolaget Atrium Ljungberg under hösten 2022 en ny restaurang. Krogen kommer att bli duons största någonsin och platsen är Hus 26 i Slakthusområdet.
– Vi älskar att få chansen att flytta in på oväntade, lite mer opolerade och ruffa platser där vi har möjlighet att tänka helt fritt och göra något annorlunda. Och Slakthusområdet med den historiska kopplingen till gastronomi och mathantverk är ju en helt magisk plats att öppna krog på. Grundtanken med Hus 26 och Slakthushallarna passar oss perfekt och lokalen vi flyttar in i ligger i en supercool gammal industribyggnad från 1912, med 13 meter i takhöjd, berättar Albin Wessman.

Vad innebär största restaurang någonsin, ekonomiskt eller sett till antal sittplatser?
– Vi pratar om lokalen framför allt, som är 800 kvadratmeter. Det motsvarar ungefär 150 sittplatser, men det kommer såklart att finnas plats för fler gäster än så om man räknar med barer och sådant.

Ni har alltså fått mersmak efter två succésomrar med Ön?
– Ön dök upp 2020 som en räddningsaktion, både för oss och vår personal men också för Stockholm. 2021 gjorde vi det tre gånger så stort och det levde liksom ett eget liv. Slakthusområdet har diskuterats under en lång tid parallellt med det.

Eller vågar man kalla det för storhetsvansinne?
– Haha, antalet matgäster vi hade på ön var över 50 000 på 54 dagar, så lite så kanske. Vi hoppas emellertid att pandemieffekterna har totalt knoppats av innan vi öppnar om cirka ett år. Det är framför allt området vi har gått igång på den här gången också, att vara med och skapa en helt ny plats i Stockholm. Jag tror att det präglar mig och Adam sedan start att vi har ett ganska gott självförtroende. Vi har aldrig köpt en lokal på a-läge eller tagit över något befintligt. Varken med Adam/Albin eller Misshumasshu. Vi gillar utmaningen. 

Kommer ni att fortsätta även med Ön?
– Det ärliga svaret är att vi faktiskt inte vet det i nuläget. Ön var fantastisk men det finns något fint att den bara gjordes under de här två somrarna. Vi vet helt enkelt inte idag och särskilt inte nu när vi har fullt upp med att återöppna.

Hur går era övriga etableringar?
– Adam/Albin hade en lång stängning men är öppet nu sedan den 13 september. Vi passade på att bygga om lite också, så vi är egentligen mitt inne i en nyöppning där nu. Det är också där vi lägger vårt största fokus jag och Adam. Misshumasshu handlar å sin sida om att hitta tillbaka till där vi var innan pandemin, men den rullar på ganska bra nu efter restriktionslättnaderna. Det kommer eventuellt att komma ett litet tillägg därnere också vilket är jättekul. 

Ni var väldigt snabba att ställa om under pandemin, och lyckades även behålla stora delar av personalen. Har den positiva trenden hållit i sig?
– Vi har till viss del upplevt problem samma problem som alla andra, men kanske inte riktigt lika stora sådana. Vi hade ett litet försprång även efter Ön 2021 då vi behövde ta in en massa extrapersonal som vi i vissa fall har rekryterat nu. Jag hoppas såklart att det kan underlätta inför rekryteringen till den kommande krogen också.

Det är en stor skillnad på att laga finlir till ett par dussin gäster såsom på Adam/Albin, jämfört med 500 packade coronakrogisar på Ön. Var kommer ni att lägga ambitionsnivån för er verksamhet i Hus 26?
– Det kommer att vara en stor, tillgänglig och stökig restaurang. Inte fine dining, men högt gastronomiskt fokus precis som på våra andra ställen. Men tillgängligt är nog ledordet. 

Vad blir det för kök?
– Arbetsnamnet just nu är "solens mat" och tanken är att inspireras av Los Angeles och sättet krogarna där hämtar inspiration från Medelhavsländer å ena sidan och Sydamerika å den andra. Smältdegeln är hela grejen där. 

Vilken målgrupp riktar ni er till?
– Vi har många olika upptagningsområden, både innerstadsmänniskor men inte minst söder om söder. Sen riktar vi oss givetvis också till evenemangsbesökarna i Globenområdet.

Ambitionen med Hus 26 är att skapa Stockholms nya destination för mat, kultur och upplevelser. Kan ni berätta något om vilka andra aktörer ni kommer att få sällskap av?
  Området kommer inte att vara klart när vi öppnar vår krog, utan vi är medvetna om att det till en början blir upp till oss att dra folk ut dit. Sen får vi mer sällskap av andra aktörer allteftersom.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2021.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!