Spice Room

Redaktion 21:30 21 Mar 2022

På restaurangtäta Magasinsgatan har gänget bakom den lilla kedjan Masala Kitchen öppnat Spice Room. Göteborgs första restaurang med temat ”Fine Indian Cuisine”. I den vackra hörnlokalen, som tidigare huserat klassiska Magnus och Magnus, har en varsam renovering skapat en läcker känsla där lyxig indisk orientalism möter stram skandinavisk minimalism. Det är varmt, trivsamt och elegant. Vi blir trevligt välkomnade och anvisade till en cirkulär soffgrupp i mitten av lokalen. Väl där får vi möjligheten att välja mellan en a la carte samt två olika smakmenyer. Efter lite diskussion kring bordet faller valet på den mindre av de två menyerna. 

I samma veva rekommenderas vi också att testa några husets cocktails. Barmenyn är ambitiös och en uppenbart rutinerad och proffsig barntender svarvar koncentrerat och omsorgsfullt ihop en uppställning av olika tjusigt utsmyckade varianter. Här finns en tydligt uttalad cocktailambition och baren har en central nästan scenisk plats i matsalen. Efter nogsamt mixologiskt hantverk inkommer en Red Light, Malfy gin med grenadine, citron och äppeljuice. Den får sällskap av en kryddigt intensiv signatur-GT, Spice Room G&T, med Tanqueray gin, pink pepper tonic, jalapeño, äpple, stjärnanis och rosépeppar samt en läckert rosaröd dito Aunty Hibiskus, med Silent Pool Gin hibiskus-tonic, grapefrukt, mynta och kardemumma. Alla i sällskapet skålar förnöjt och mixologen bakom baren inkasserar ett gott betyg och saluteras gladeligen med en skål. 

Det dröjer sedan en stund innan första rätten i vår avsmakningsmeny inkommer. Det är en tunn Indisk pannkaka Appam som görs på jäst rissmet och kokosmjölk med sitt ursprung i södra Indien. Den toppas med tunt skivade betor, citron och en kokossmakande räkröra med gräslök och rom. I ärlighetens namn en ganska medioker anrättning som saknar välbehövlig textur och känns som ett trevande försök att kombinera något klassiskt svenskt med något genuint Indiskt. Slutresultatet blir en lite märklig crêpes-variant med handskalade räkor och en intensiv kokossmak. Vissa i sällskapet är dock desto mer förtjusta. 

Det lyfter, som tur är, när vår nästa rätt inkommer. Nu serveras vi Halstrad Pilgrimsmussla med söt mango-chutney och paprikareduktion. Pilgrimsmusslan är perfekt stekt och toppas med några svarta sesamfrön. Den sötsyrliga chutneyn är väldigt fräsch och paprikareduktionen har en viss hetta som kompletterar den eleganta anrättningen med ett distinkt sting. Till båda förrätterna känner vi oss nyfiket tvungna att testa ett vin från den enda indiska producenten på listan, Sula Dindori Reserve. En Viognier från regionen Nashik som av många kallas för “ the wine capital of India.” Kanske inte så konstigt med tanke på att ungefär 90% av alla viner som görs i Indien kommer därifrån. Kvalitén är habil och det fruktdrivna vita vinet funkar fint till sötman i maten. Vår varmrätt dröjer aningen länge och i samband med att matsalen fylls upp blir den ensamma servitrisen just påtagligt ensam. Hon hinner inte riktigt med att ta hand om alla sällskapen på det omhuldande sättet som hon gjorde när kvällen började, trots att hon får hjälp av den engelsktalande mixologen i baren. Vi tar in varsin Indisk öl i väntan på maten och sjunker ner en aning extra djupt i soffans mjuka stoppning. Tillslut inkommer våra Twelve Spice-marinerade kycklinglårfiléer med krämig tomatsås, kryddsmör och lachha naan. Varmrätten är jättegod även om den mest påminner om en rustik och klassisk Butter Chicken Masala. Det blir kanske inte så elegant som vi förväntade oss när vi utlovats Indisk fine dining. 

Efterrätten som följer är en söt klibbig tandoorigrillad Ananas med grädde, vaniljglass och svartavinbärssylt. För den som gillar söta desserter är det en fullträff även om grädden känns överflödig och den halverade jordgubben malplacerad. 

Vi är minst sagt mätta när vi avslutningsvis bjuds på en liten chokladtryffel med havssalt till kaffet. Vi är också ganska nöjda med kvällen även om vi anar en viss ängslighet. Det är som om att köket på Spice Room inte riktigt vågar satsa på det Indiska fullt ut, utan lite vilset och försiktigt försöker smyga in lite rustika indiska klassiker och en handfull svenska råvaror och smaker här och där. För vår del blir det en missräkning och det upplevs lite sökt att råvaror som handskalade räkor, västerbottensost och jordgubbar återfinns på menyn. 

Till nästa gång hoppas vi istället att gänget bakom denna, i grunden spännande och nya satsning, istället vågar löpa linan fullt ut och servera modern fine dining med indiska smaker och tekniker rakryggat, utan att försöka försvenska någonting alls. Vi klarar det - garanterat.

Adress: 
Magasinsgatan 8
Hemsida: 
Öppettider: 
tis-tor 17-22, fre-lör 16-23.
Stad: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.