Sakanaya

Redaktion 01:20 1 Dec 2017

Vår recensent sätter Möllans sprillans nya sushirestaurang under lupp.

Vi är långt ifrån ensamma när vi kliver in på Sakanaya denna krispiga novemberkväll. Det riktigt myllrar i Pizzeria Två Markisers gamla lokaler på Smedjegatan 4, och vi slås direkt av hur trevligt ägarparet Angelica Blom och Tibor Lakatos (tidigare på ChillOut) har inrett stället. Mängden folk till trots hittar servitrisen ett bord till oss i rummets mitt efter bara någon minuts väntan.

Suget spretar praktiskt taget åt alla håll ikväll, varför vi ganska snart bestämmer oss för att beställa menyn med sashimi, kaiseki och sushi (280 kr/person). Till detta sörplar vi Kirin Ichiban på fat och, onsdagen till ära, varm sake från små vackra porslinskoppar.

Den inledande sashimin serveras med ponzusås, fiskägg och, lustigt nog, varsitt blåbär. Det smakar fräscht och fint, men det är inte utan att man undrar varför di blåe är så uppseendeväckande få. Kombinationen rå lax/syrligt bär helt ur säsong är kittlande i någon mån, så vi hade gärna petat i oss ett par tuggor till när idén ändå var uppe för granskning.

Sedan följer kvällens absolut tydligaste förbättringsmöjlighet: kaisekibrickan med pickles, fläsk med kimchi, anka i plommonsås och en barnportion ris. Till att börja med vore det trevligt med någon form av presentation av de respektive rätterna. Nu ville det sig så väl att vi såg över utbudet ordentligt innan vi beställde, så vi hade ju en aning, men nog är den gamla sägningen ”repetition är kunskapens moder” ett ordspråk av en anledning. Det är långt ifrån alla gäster som går full on bokmal på menyn, tar vi oss friheten att anta.

För det andra känns det som att innehållet på nämnda kaisekibricka är beräknat för en person, snarare än två. Här hade man antingen kunnat öka portionernas storlek eller lägga till ytterligare någon skål. Vi hade till exempel inte protesterat om (den rakt av fantastiska!) fläsk- och kimchirätten blev supersizead till 2x sin nuvarande storlek. ”Den smakar lite mormoderligt, på ett bra sätt”, menar vår bordsgranne. Fel har hen knappast.

För det tredje: att man med ”pickles” – på en japansk krog med uttalade finsushiambitioner – avser vanlig, hederlig picklad rödlök är ett direkt underbetyg.

Efter kaisekin kommer så sushin in. Den både smakar och ser riktigt aptitlig ut. Här ska kocken ha ett stort plus för att han han använder äkta färsk wasabi istället för den där sorgliga karamellfärgshistorian med senap och pepparrot som annars har förpestat lejonparten av de svenska sushiköken under alla dessa år. I denna servering visar Sakanaya onekligen upp sig och sina råvaror från en fördelaktigare vinkel. Det är inte utan att man tänker på hur trevligt det kan bli när de drar igång den beryktade omakasebaren så småningom

Då restaurangen är så pass ny – det bör tilläggas att vi är här drygt en vecka efter öppningsdatumet – är det fullt förståeligt att det finns lite att jobba på. Vissa av de rent logistiska svagheterna med servicen får man helt enkelt ha överseende med såhär i början. Istället kan man ju välkomna initiativet, att någon för en gångs skull har bollar att gå emot den rådande snabbmatshegemonin på Möllan och försöker testa något annorlunda. Med tiden, och med lite strömlinjeformande av vissa rätter, kan Sakanaya säkerligen bli en riktig favorit bland kvarterets sushisugna. Men bättre än fyra ensamma blåbär av sex möjliga är det tyvärr inte i nuläget.

Du har väl inte glömt att följa Nöjesguiden på Facebook?

Adress: 
Smedjegatan 4A
Telefon: 
040-96 51 00
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-tors 17-23, fre-lör 17-00
Stad: 
Lokal: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Bistro de Paris Det slår det mig ibland att jag besöker det franska köket för sällan. Köket som brukar vara ett säkert kort med sin bœuf bourguignon som värmer i vinterkylan.

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!