Att stora delar av inredningen på Republik finns kvar sedan restaurangen gick under namnet Saline [délices des Antilles] tyder på god smak hos de nya ägarna.
Det franska brasseriet har förvisso kryddats med revolutionära detaljer men den ombonade bistrokänslan är intakt, om än lite luggsliten.
Om köket innan namnbytet fokuserade på franska och västindiska konster vittnar dagens smaker om ett totalt ointresse för exotiska före detta kolonier. Temamenyn vid vårt besök inspireras istället av sydfranska Languedoc–Roussillon. Friterad brandade med aïoli, cassoulet på anklår, toulousekorv och lammbringa, en bit ost och chokladfondant för 385 kronor – oklanderligt tillagad och föredömligt prissatt. Den rustika cassouleten osar fransk farmors kokkonst och drar kvällens längsta strå tätt följd av den vällingljumma fondanten. Om vi bortser från den snyggt avvägda vinlistan – extra ros till bra glasviner – slutar det gemytliga här.
Två olika sallader har smaksatts med grovsalt. Oxfilétartarens finess störs av nedrörda oliver, som dessutom saknas i menybeskrivningen. Reninnanlår med rödvinskokt spetskål, bröd-knödel och svampsky serveras utan kärlek till den spröda kålen som har kokats sönder under den rödvinsindränkta renen. Måhända stör vi oss på detaljer. Petitesser som ingen vettig fransos höjer på ögonbrynen för. Vilken dåre beställer egentligen in ren på en fransk bistro med mönsterkaklat golv? Precis lika mycket som vi gillar inredningen, baren och den casualklädda personalen vill vi tycka om maten. Banta menyn och fokusera på det franska rustika så ses vi igen.