Ramen Ki-Mama är den finfina sushibaren Ki-Mamas sladdbarn. Här serveras dock - vilket namnet pedagogiskt antyder - inte sushi, utan ramen. Att ramen har med nudlar att göra vet de flesta som har mindre bemedlade, eller snåla föräldrar som inte försörjde sina barn under studietiden. I en välgjord ramen görs buljongen omsorgsfullt från scratch. Rätten betraktas inte som ett slags soppa, då nudlarna spelar en minst lika stor roll som vätskan. Dessutom serveras den i stora, matiga portioner och inte som komplement eller aptitretare i en större måltid.
Allt det här vet givetvis Ramen Kimama, som serverar fantastiska ramen i enorma, väldoftande portioner. Allt är tipp topp. Till och med skaldjuren i vår Tom Yum Ramen (kyckling, räkor, pilgrimsmusslorbläckfisk och koriander) är perfekta, vilket är allt annat än vanligt på restauranger där varmrätterna kostar mellan 70 och 95 kronor.
Det finns förstås olika varianter av ramen. Vanligtvis namnges rätterna enligt formatet "x ramen", där x är smaksättningen av buljongen. Exempelvis är miso ramen nudlar i misobuljong. Här serveras den för 70 kronor med fläsk, böngroddar, bambuskott och sesamolja. Shio ramen är enligt samma logik nudlar i en buljong smaksatt av havssalt (som heter shio på japanska). På Ramen Ki-Mama innehåller den fläsk, ägg, bambuskott och sjögräs. Shoyu betyder soja och shoyu ramen är... ja ni fattar. Allt på menyn är dock inte ramen. Det finns exempelvis gyoza och yakiniku. Och sallader som är bland de bästa vi smakat. Gyokai Salad Menu (90 kr) är ett mättande mästerverk av nudelsallad, rå tonfisk, lax, bläckfisk och maneter.
Aldrig. Faktiskt aldrig! har vi ätit så bra varmrätter till priser under hundralappen. Servicen är däremot lite förvirrad. Det fungerar: peka på en rätt på den oversizade, inplastade menyn och din mat kommer in. Men ställ inte för många frågor.
Bland dryckerna finns japansk öl, plommonvin, men tyvärr ingen vodka, som annars hade varit bra att spetsa sin calpis soda med. Förresten, finns det verkligen människor som tycker att kylt, grönt te är gott?