Peacock

15:43 8 Nov 2010


Foto:  Thomas wal

Avenyn stärker positionerna ytterligare. Denna gång är det den asiatiska krogen/nattklubben Peacock som värvar ny köksmästare. En värvning som om det gällde fotboll kan likställas med Milans värvning av Ibrahimovic från Barcelona.

Vi pratar nämligen om Frida Ronge från den fantastiska restaurangen Råkultur i Stockholm. Råkultur förändrade sushibegreppet i Stockholm och Frida var där högst ansvarig för detta. Frida är från grunden bosatt i Göteborg, men har hunnit med många destinationer i sin passion för perfektion av sushi: Seafood Bar Sälens Högfjälls-hotell, Yasuragi Hasseludden Sthlm och Yami Sushi Visby. Senaste året har hon arbetat som köksmästare på restaurang Råkultur med stort fokus på att väva samman det japanska och det svenska köket. För det blev Råkultur omskrivet i Guide Michelin. Frida tävlade även i Seven Sushi Samurai VM i London 2009 där hennes lag tog en åtråvärd silvermedalj strax efter det japanska laget. Och nu tar hon sin kunskap och matintellekt till västkusten och Göteborg. Hennes talang är att våga bryta sig ur den stränga, eller egentligen, fattiga sushikulturen där allt stavas lax, gurka och lite räkor. Frida använder ål, torsk, svamp, anklever… ja, i stort sett allt hon kommer över av närodlade råvaror.
Resultatet är en veritabel succé. Hennes avsmakningsmeny är fantastisk. Totalt unik. Ni har inte smakat något liknade vågar vi lova. Sushi nigiri på silverål och biff, suchi gunkan på gravad torsk och blåmusslor, dumplings med hummer, röd curry, kräfta, kyckling, tryffel och rostad majs, sushi maki på höstsvamp och svensk krabba eller en långkokt fläsksida med kimchi. Bäst just nu, helt enkelt.

 

Öppettider: 
tis-ons 18–01, tor 18–03, fre 17–04, lör 18–04.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.