Foto: Thomas wal
Avenyn stärker positionerna ytterligare. Denna gång är det den asiatiska krogen/nattklubben Peacock som värvar ny köksmästare. En värvning som om det gällde fotboll kan likställas med Milans värvning av Ibrahimovic från Barcelona.
Vi pratar nämligen om Frida Ronge från den fantastiska restaurangen Råkultur i Stockholm. Råkultur förändrade sushibegreppet i Stockholm och Frida var där högst ansvarig för detta. Frida är från grunden bosatt i Göteborg, men har hunnit med många destinationer i sin passion för perfektion av sushi: Seafood Bar Sälens Högfjälls-hotell, Yasuragi Hasseludden Sthlm och Yami Sushi Visby. Senaste året har hon arbetat som köksmästare på restaurang Råkultur med stort fokus på att väva samman det japanska och det svenska köket. För det blev Råkultur omskrivet i Guide Michelin. Frida tävlade även i Seven Sushi Samurai VM i London 2009 där hennes lag tog en åtråvärd silvermedalj strax efter det japanska laget. Och nu tar hon sin kunskap och matintellekt till västkusten och Göteborg. Hennes talang är att våga bryta sig ur den stränga, eller egentligen, fattiga sushikulturen där allt stavas lax, gurka och lite räkor. Frida använder ål, torsk, svamp, anklever… ja, i stort sett allt hon kommer över av närodlade råvaror.
Resultatet är en veritabel succé. Hennes avsmakningsmeny är fantastisk. Totalt unik. Ni har inte smakat något liknade vågar vi lova. Sushi nigiri på silverål och biff, suchi gunkan på gravad torsk och blåmusslor, dumplings med hummer, röd curry, kräfta, kyckling, tryffel och rostad majs, sushi maki på höstsvamp och svensk krabba eller en långkokt fläsksida med kimchi. Bäst just nu, helt enkelt.