Le Gourmet

Redaktion 17:25 24 Sep 2018

Gör dig redo för att dyka ner i en fransk klyscha som inte kommer göra dig besviken.

Trots att mina franska språkkunskaper är begränsade till bonjour, merci och sacre bleu så är jag precis som många andra ett fan av det franska köket. Därför föll det sig självklart med ett besök på Le Gourmet på Friisgatan som jag, om jag ska vara helt ärlig, inte tänkt på finns förrän jag gick förbi för någon vecka sedan.

Le Gourmet är i grund och botten ett litet näste för det franska köket och kombinerar både butik och restaurang. Menyn är enkel och erbjuder en handfull alternativ på menyn. Sittningen sker främst på golvytan omringad av franska delikatesser, marmelader, kryddor, dijonsenap och patéer.

Först och främst beställer vi in lite tapas i form av kex med olika röror, däribland kikärtor, ost och aubergine. Till huvudrätt bestämmer jag mig för att ta in en klassisk köttgryta, Boeuf Bourguignon och mitt sällskap går på Confit de Canard, konfiterad anka. Två rätter som skriker Frankrike.

Ni sätter väl inte sniglarna (som också finns på menyn) i halsen när jag nu säger att det blev rött vin till detta?

Den franska delikatessrestaurangen drivs av Katia Lenander, en passionerad kvinna som föddes i Malmö men som bott i flertalet fransktalande länder. Däribland länge i Paris. Det märks att hon brinner för den franska matkulturen och hon och hennes personal får gästerna att känna sig speciella. Hon berättar gärna länge om maten som serveras, vinet som dricks men också om sin egen historia som involverar jobb som programledare i Frankrike. Okej, nu var det inte jättemycket folk när vi var där och kanske kan man inte förvänta sig samma servis när serveringen är fullsatt.

Den franska köttgrytan är mör och serveras med senap, vid sidan av, och kokt potatis. Köttet smälter i munnen grytan är smakrik. Ankan får även den högt betyg med sin saftiga och smakrika konsistens som serveras med en lyxigare senap istället för sås. Sorry såsälskaren, men det är värt prova ändå.

Och helt ärligt, den friterade, kryddade klyftpotatisen som serveras till ankan är inte långt ifrån att få titeln ”Malmös bästa pommes”.

Vinet vi dricker blir vi rekommenderade av bordsgrannarna som tjuvlyssnar när vi kikar på menyn. De berättar att det var ”för gott” och med de orden, från en oberoende källa, beställer vi in det för goda vinet som visar sig heta ”Calmel & Joseph”. Gott är det, och ekologiskt, så gott att det blir två glas, men det är tveksamt om det lever upp till höjderna som vi förväntade oss efter den introduktionen.

Efter att ha djupdykt i det något klyschiga, men så goda, franska köket kan vi inte annat än att svara ja när frågan om dessert kommer på tal. På grund av att de andra alternativen är slut finns det för kvällen bara en efterrätt, som även den skriker ”Vive la France!”, Fondant au chocolat. Den krämiga kladdkakan sätter sig som prickarna över ä:et i ordet mätt.

När besöket på Le Gourmet ska summeras är vi överens om att vi kommer komma tillbaka. Maten var över förväntningarna och det märks att det finns både intresse och passion för det franska köket.

Visst skulle menyn kunna vara större men vi vet samtidigt att köket inte är det största och att det kombineras med delikatesser.

Vi hoppas att fler personer får upp ögonen för Le Gourmet. Inte bara för att det vore kul för Katia Lenander, utan också för helhetsupplevelsen som hade mått bra av ett livligt restaurangsorl. Och med tanke på hur vi blev bemötta av personalen är stammispotentialen hög.

Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2018.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna.