Foto: Thomas Wal.

Kungsportshuset matbar

Redaktion 17:18 17 Apr 2018

Har du undrat hur bra Kungsportshusets nya matbar är? Här kommer svaret! 

Inkilad i hörnet där Gamle Port tidigare låg har restaurangen Kungsportshuset Matbar varit öppen i drygt en månad när jag och mitt sällskap stiger in. I en nysatsning från Wallmans Group har hela huset renoverats om ordentligt, och på bottenvåningen huserar nu det som de själva förkortar KPH med det skandinaviska kökets stil och råvaror i fokus. 

När vi slagit oss ned i den mjukt upplysta lokalen bläddrar vi runt i våra menyer. Ja, bläddrar, eftersom att det är i tidningsform en får läsa om det som bjuds att äta och dricka här. Även en hel del skämt om Kal å Ada och historiebeskrivningar ryms på sidorna som är ganska underhållande. Vi bestämmer oss för att börja med varsin vanlig Pistonhead Lager att dricka medan vi läser vidare, och om den ofiltrerade Mariestads som vi istället serveras är en värdig ersättare orkar vi inte dividera om. 

På servitrisens rekommendation beställer vi in fyra smårätter istället för en vanlig varmrätt. De fyra rätterna blir grillad isbergssallad, rostad broccoli, gröna bönor med fårost och böckling med inlagd potatis. Själv fastnar jag för beskrivningen av den friterade blomkålen med hasselnötter, grönkål och rökt yoghurt. Medan vi väntar på maten sjunker dock förväntningarna avsevärt när vi tar några tuggor av brödet som förvandlas tillbaka till deg i munnen. 

Tack och lov så försvinner all tidigare tvivel när det väl dukas upp tills bordet nästan känns överfullt. Smakerna känns rena och spännande i sina väl avvägda kombinationer, och den homage till svenska ingredienser i en nytolkning som utlovades känns mer än infriad. Snapsglasen dukades tyvärr bort lite för tidigt när vi innan maten fick frågan, för en OP som digestif hade verkligen slutit cirkeln för upplevelsen på KPH. 

Adress: 
Östra Larmgatan 18
Telefon: 
031-17 10 20
Hemsida: 
Öppettider: 
mån–tor 11:30–01, fre–lör 11:30–03.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.