Koshari House

Redaktion 11:19 5 Sep 2019

China Box lyckades under många år husera med sina billiga kartonger innan balkanköket Malmö Cevapi tog över för en kort visit i den lite mindre restauranglokalen på Triangeln. Nu är det dags för den egyptiska gatumaten att pröva lyckan på en av Malmös mest folkmyllrande adresser och frågan är om inte Koshari House har receptet för att leva kvar länge. 

Att nämna falafel och Malmö i samma mening är ungefär lika tröttsamt som att klaga på gentrifieringen av Möllevången samtidigt som man är en del av den själv. Men det går inte att frångå att den friterade kikärtsbollen och Sveriges tredje största stad har en never ending kärlekshistoria. Därför är tilltron till Koshari House på topp redan efter att vi fått smaka en nyfriterad falafelboll när vi beställer mat över disk. 

Falafeln på Koshari House har en egen prägel och lyckas starkt nog sticka ut i Malmös oändliga falafelhav. Bollarna är nämligen inte gjorda på kikärtor, utan på favabönor, en variant av klassiska bondbönor. Personligen blir jag positivt överraskad och faktum är att den är mer mättande än den ibland lite luftiga kikärtsfalafeln. 

Koshari House har en street food-meny med egyptisk prägel. Maträtterna är enkla och vegetariska och går bland annat att beställa in som smakmeny för 130 kronor, så att man får testa lite av varje. Som recensent är det ett utmärkt alternativ, av självklara anledningar. Restaurangen har fått sitt namn av huvudrätten, den på förhand något märkliga men spännande rätten koshari. Det är inte varje dag man kombinerar basvarorna makaroner, ris, linser och kikärtor tillsammans. Stärkelsebomben serveras med stekt lök, tomatsås och en rejäl nypa spiskummin. Självklart är kosharin huvudingrediensen på vår avsmakningsmeny och trots min skepsis blir jag positivt överraskad av hur bra ris faktiskt kan fungera med pasta om kryddningen är rätt. 

Falafel och koshari i all ära. Men kombinationen av smaker, friterat bröd, hummus, fattoush och smarriga såser är det som får mig att vilja komma tillbaka. Utöver den engagerade servicen från personalen som gärna berättar om vad som serveras på tallriken. 

Som slutsats är jag glad att en av Malmös bästa och mest centrala street food-lokaler har fått en upprustning och med det ett koncept som faktiskt erbjuder något nytt.

Adress: 
Södra Förstadsgatan 42
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-fre 10-21, lör 10-20, sön 10-18
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Mygel

Ett gammalt lokstall i ett slitet och blåsigt hamnområde är kanske inte den mest konventionella platsen att öppna en restaurang i.

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna.