
När vi hörde att en ny krog skulle slå upp portarna i Lund och att folk från ypperliga Café le fil du Rasoir i Malmö var inblandade, ställde vi inte några som helst förväntningar. I den här stan vågar man inte ha förväntningar, helt enkelt för att det nästan aldrig händer något i restaurangväg. Och de få gånger det väl händer något, blir det sällan roligare än att man går dit och får välja mellan mild, stark eller vitlökssås. Med facit i hand kan vi säga att vi kunde ha förväntat oss den godaste mat man kan äta i Lund. För just så delikata är de klassiska brasserieinriktade rätterna som serveras i den här lilla anspråkslösa krogen med tillhörande delikatesshörna. Hummersoppan, måste vi poängtera, är inte bara den godaste förrätt vi smakat i Lund utan överhuvudtaget bland det vackraste som hänt våra smaklökar. Ett annat bra förrättsalternativ är moules marinière som serveras med en frestande klick aioli. Till varmrätt väljer vi oxfilé med béarnaisesås och duchessepotatis samt lammracket med potatisgratäng. Båda rätter är i det närmaste fulländade, framförallt lammet som smakar som om det livnärt sig på färska örter. Till efterrätt tar vi en tarte tatin som smälter som smör på tungan och en chokladmousse med perfekt uppnosig konsistens.
Servicen är föredömlig i allt från vinrekommendationer till balansgången mellan att ge gästen andrum och att få densamme att känna sig påpassad. Inredningen med schackrutigt golv, mörka träslag och delikatessdisk är varm och saluhallsaktig. Och priserna, varmrätter från 125 kronor, är så pass generösa att vi sett över-toppen-poeter trängas bland de få borden med tonåringar.