Hamnmästaren

Redaktion 20:48 9 Aug 2017

Vi dricker öl från området och spisar amerikansk barbeque på ett ställe i ömmande behov av en nytändning.

Det är först efteråt som vi läser oss till att Hamnmästaren ligger ute till salu sedan någon månad tillbaka. Det förklarar både det ena och det andra. Även om besöket här vid Bagers Plats är långt ifrån någon mardrömsupplevelse är det något som saknas i både ambitions- och serviceväg.

Ni vet hur inlagd rödlök, om den har legat i sin lag i några veckor för länge, kan se ut: färglös, modfälld, redo att kamouflera sig i ett dödsbo på torpet. Det är ingen trevlig syn. Trots detta ligger det gott om det i våra trenne hamburgerbröd. Det känns, när allt kommer omkring, symptomatiskt.

Det övriga innehållet i nämnda brödkonstellationer är pulled pork (105 kr), pulled chicken (119 kr) och pulled veggie (114 kr), alla tvångsparade med en näve blaskig coleslaw. Samtliga fyllningar har rökts med lite olika rubs och kryddningar borta på Taproom (i folkmun kanske mest känt som Malmö Brygghus fortfarande), varför den härligt murriga rökdoften man annars hittar på liknande restauranger uteblir. Det är ingen kritik, bara en längtan efter något… mer.

Överraskande nog är det bäst smak i den vegetariska varianten, som för veckan är en blandning gjord på dragen papaya och rökt skogschampinjon. ”Vilken intressant bas”, förkunnar vi nyfiket, men bjuds inte på någon vidare kuriosafest av personalen. Fläsket, i sin tur, är trådigt och förhållandevis gott, men hade mått bättre av lite mer fett. Kycklingen – sämst i klassen för dagen – är torrare än Gobiöknen och hade behövts läggas in för svartpepparavvänjning redan i förrgår.

Vad gäller tillbehör är det runda Santa Maria-nachos som gäller. De är ju vad de är, salta, "majsiga", så pass fantasilöst vardagliga att de att de nästan blir exotiska när man får in dem ute på lokal.

I dryckesväg är Hamnmästaren desto roligare. Fatölen härrör från lokala hjältar som Malmö Brewing Co, Brygghuset Finn och Brekeriet, bara för att nämna några. På servitörens rekommendation slår vi till på en grym IPA och en alldeles förträfflig Berliner Weisse (båda för omkring 85 kr/st). I dessa glas skymtar något att värna om, en passion, en nischkunskap att bygga biergartendrömmar på.

För tro inget annat: här finns vad man i amerikanska real estate-svängar brukar kalla för ”untapped potential” (se där, en ölordvits för finsmakarna!). Den fina lokalen har anor från 1835 och den tillhörande uteserveringen bara väntar på att fyllas med glada gamänger. Här finns också fussball och över 350 sittplatser. Varför kärleken inte bor här längre vågar vi inte spekulera i, men nog är det synd, minsann.

Vi kan bara hoppas på att någon väljer att hosta upp en mille och ordna till Hamnmästaren så snart som möjligt. Det hade varit fint med ett välsmort öl- och grillhäng i den här delen av stan.

Adress: 
Bagers Plats, Hjälmaregatan 1
Telefon: 
072-865 96 68
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-tors 16-23, fre 16-01, lör 16-23
Stad: 
Lokal: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2017.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Bistro de Paris Det slår det mig ibland att jag besöker det franska köket för sällan. Köket som brukar vara ett säkert kort med sin bœuf bourguignon som värmer i vinterkylan.

Riket

Förväntningarna på stället, som ägs och drivs av de före detta kockarna från Tempo, är skyhöga.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!