Gerege

Redaktion 14:54 8 Sep 2017

Det bjuds på blandad kompott i Mongolian Barbecues gamla källarlokaler.

Gerege, döpt efter ett prestigefullt respass i dåtidens Mongolvälde, har inte mycket att skryta om i gästväg denna tisdagskväll. Skönt för sinnena efter en lång jobbdag, men tråkigt för den supervänliga kvinnan som alternerar mellan köks- och serveringsuppdrag under vår sittning på denna halvnya korean.

Till förrätt tar vi in husets hemmagjorda dumplings (70 kr) och kimchipannkakor (65 kr). Strax efter att vi har halat iväg vår beställning ser vi japchae, en slags koreanska sötpotatisnudlar, flimra förbi på en LED-skärm framme vid kassan. De ser rakt av magiska ut, de med, men av respekt till kommande huvudrätter väljer vi att inte kalla till oss personal för ett tillägg i förrättsfasen. Måttfullhet är en dygd, eller vad är det man brukar säga?

Dumplingsen är att föredra bland de inledande rätterna. De clementinstora paketen har en krispig exteriör, är fyllda med kryddig nötfärs och serveras med en brandgul gochujangmajo. Omöjligt att inte tycka om. Vi är inte fullt lika lyriska över våra kimchi chun, vars slappa konsistens mest för tankarna till micrade morotsplättar från 90-talet. Bismaken av gammal, nästan bränd olja är heller ingen kioskvältare.

Parallellt med förrätterna har vi även fått in våra sidobeställningar: klassisk wakamesallad (25 kr) och edamamebönor i rostad sesamolja (25 kr). Generöst nog kommer vår servitris även ut med ytterligare tre småskålar ”så att vi får smaka de andra tillbehören också”. I dessa ryms inlagd gurka, marinerad rättika och rödkålsallad. Färgerna på vårt bord skulle kunna få statyer att skratta.

Till huvudrätt väljer vårt sällskap om två att vandra lite skilda vägar. Ena halvan är förkyld och frestas av mandu guk (119 kr), en hemtrevlig soppa med kimchifyllda degknyten; den andra har svårt att stå emot det chilimarinerade sidfläskets dragningskraft och går således för en tallrik samgyupsal (139 kr). Båda smakar väl. I synnerhet den sistnämnda doningen, som med lite god vilja skulle kunna etiketteras som koreanska LCHF-tacos där man har bytt ut tortillabröden mot salladsblad.

Pysselaspekten av att beställa in samgyupsal – som alltså kräver att gästen ägnar 3 sekunder per salladsbylte åt ren montering – är avväpnande och härlig. Godast blir det när man lyckas få med en bit av alla tillbehör (kött, kimchi, salladslök, grillad squash, grillad rättika, gochujangsås) i samma tugga. Det enda egentliga klagomålet här är väl det torra sidfläsket, som av allt att döma inte är gjord på någon vidare högkvalitativ råvara till att börja med. Annars är rätten fräsch och god.

Soppan, i sin tur, saknar lite sälta men väger upp det med en djupt vitlökig och ingefärspackad grundbuljong. Den känns grymt välgörande. Här har den krasslige något att bekanta sig med i höst. Och eftersom sidobeställningarna är så många till antalet gör det faktiskt ingenting att dumplingsen simmar runt mer eller mindre ensamma i skålen. Visst ser det lite spartanskt ut, men det får man stå ut med. Det är ju en rustik rätt, trots allt.

I dryckesväg skulle man tjäna på att ta in fler koreanska alternativ. Nog för att du hittar din Hite och din soju på menyn, men där slutar också det roliga. Man fattar förstås varför de säkrar upp med en massa standardiserade svennebärs, men i längden hade det varit trevligare om de vågade tro på lite mer på sina egna grejer istället.

Adress: 
Södra Promenaden 23
Telefon: 
040-23 00 26
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-fre 11.30-14.30, tis-fre 17-22, lör-sön 14-22
Stad: 
Lokal: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.