Elaka kocken heter matprogrammet där rabiata mästerkocken Gordon Ramsay försöker hjälpa krogar på fallrepet. Programmet är fantastiskt roligt. Gordon med sina tre Michelinstjärnor ömsom stöttar ömsom mobbar kockar som ibland inte kan laga en omelett. Dessutom svär han som en borstbindare. I ett avsnitt försöker han sig på ett ställe som ligger precis vid en busshållplats. Han konstaterar att med det läget är krogen fucked.
Carlssons Trädgård ligger precis vid bussterminalen på Bankgatan. Och tvärtom mot vad herr Ramsay skulle kunna tro är Carlssons Trädgård hur lyckad och populär som helst. Kanske för att det till syvende och sist är insidan allting handlar om. Carlssons Trädgård har en fin sådan: en enkel och elegant inredning och ett hjärta som bultar för god mat med rejäla råvaror till helt okej priser.
Luncherna här är bäst i stan. Kvällsmenyn är lite ojämn. Bland förrätterna utmärker sig klassikern vinkokta blåmusslor, här uppiffad med en spröd fänkålsquiche. Den honungsmarinerade kronärtskocksbottnen med picklade gulbetor är hopplöst förlorad i en allgenomsyrande tryffelvinägrett. Och melonsoppan är roligare i teorin än på tungan.
Det bästa på hela menyn är tveklöst varmrätten gravad rödingballotine med repad majs och bönor i smörad citrusreduktion. Den är kort och gott sublim. Bredvid den faller de andra varmrätterna snabbt ur minnet.
Desserterna är roligare än vad vi är vana vid. För en gångs skull ingen creme brulé men väl en förträfflig rabarberkaka med fläderblomssorbet. Servicen är fin den med, även om vi ibland känner oss försummade när en servitris fastnar lite väl länge hos en polare som tittat förbi. Carlssons Trädgård är inte perfekt. Men efter Klostergatans Vin & Delikatess finns det inget ställe vi hellre går till i Lund.