Det har gått drygt ett halvår sedan Blue Light Yokohama öppnade långt upp på Åsögatan, i utkanten av hippa Sofo. Restaurangen serverar japansk mat på ett modernt snarare än traditionellt vis.
Mat som japanerna äter i Japan idag. För 400 kronor improviserar din egne bordskock fram en fyrarättersmeny. Serveringstypen kallas izayaka och är Japans svar på Spaniens tapas eller Mellanösterns meze. Du får dessutom en chans att sitta i Stockholms minsta och klart rödaste Chambre Separée – Red Light Yokohama. Mer precist är det ett hål i väggen till höger om köket där man med viss svårighet kan klämma in upp till fyra personer.
Vi är tre. Det du får förutom avskildhet från övriga restaurangen är fri insyn i köket och vad som pågår där. Medan vi serveras saké i träbyttor och knaprar på edamame ser vi således hur vår kock förbereder första rätten som består av en sashimi på Bohusläns landskapssymbol makrill. Fisken är oerhört fräsch och lägger ribban högt för återstående smårätter.
När den friterade ålen sedan dimper ner som rätt nummer två förstår vi vad kocken menade med att rätterna speglar det icketraditionella Japan. Tillbehören består nämligen av mozzarella och skållad tomat och påminner mer om något du får hos den fina italienaren på andra sidan gatan.
Väntetiden mellan rätterna visar sig vara ojämn men den milda irritation de längre pauserna vållar dämpas lätt av sakén, som ingår i priset. Så småningom följer emellertid senor av nöt med palsternacka, serverat som en mustig köttsoppa och hästlängder ifrån yakinikun på din lokala sushirestaurang. Varje tugga är som en smakbomb utan att någon av ingredienserna tar över.
Som avrundning på måltiden erbjuds ett axplock av Blue Light Yokohamas gedigna sushiutbud, och någon extra Spicy Tuna för den som inte är riktigt mätt. Den sista oron för att smårätterna inte skulle vara tillräckliga nog försvinner därmed ur kroppen. Nöjda och belåtna betalar vi i kassan på vägen ut där den enorma personalstyrkan hälsar oss välkomna tillbaka snart. Vi tar dem på orden.