Blue Light Yokohama

Redaktion 15:53 13 Oct 2011

 

Det har gått drygt ett halvår sedan Blue Light Yokohama öppnade långt upp på Åsögatan, i utkanten av hippa Sofo. Restaurangen serverar japansk mat på ett modernt snarare än traditionellt vis.

 

Mat som japanerna äter i Japan idag. För 400 kronor improviserar din egne bordskock fram en fyrarättersmeny. Serveringstypen kallas izayaka och är Japans svar på Spaniens tapas eller Mellanösterns meze. Du får dessutom en chans att sitta i Stockholms minsta och klart rödaste Chambre Separée – Red Light Yokohama. Mer precist är det ett hål i väggen till höger om köket där man med viss svårighet kan klämma in upp till fyra personer.
Vi är tre. Det du får förutom avskildhet från övriga restaurangen är fri insyn i köket och vad som pågår där. Medan vi serveras saké i träbyttor och knaprar på edamame ser vi således hur vår kock förbereder första rätten som består av en sashimi på Bohusläns landskapssymbol makrill. Fisken är oerhört fräsch och lägger ribban högt för återstående smårätter.
När den friterade ålen sedan dimper ner som rätt nummer två förstår vi vad kocken menade med att rätterna speglar det icketraditionella Japan. Tillbehören består nämligen av mozzarella och skållad tomat och påminner mer om något du får hos den fina italienaren på andra sidan gatan.
Väntetiden mellan rätterna visar sig vara ojämn men den milda irritation de längre pauserna vållar dämpas lätt av sakén, som ingår i priset. Så småningom följer emellertid senor av nöt med palsternacka, serverat som en mustig köttsoppa och hästlängder ifrån yakinikun på din lokala sushirestaurang. Varje tugga är som en smakbomb utan att någon av ingredienserna tar över.
Som avrundning på måltiden erbjuds ett axplock av Blue Light Yokohamas gedigna sushiutbud, och någon extra Spicy Tuna för den som inte är riktigt mätt. Den sista oron för att smårätterna inte skulle vara tillräckliga nog försvinner därmed ur kroppen. Nöjda och belåtna betalar vi i kassan på vägen ut där den enorma personalstyrkan hälsar oss välkomna tillbaka snart. Vi tar dem på orden.
                       

 

Adress: 
Åsögatan 170
Telefon: 
l644 60 00
Hemsida: 
Öppettider: 
tis–fre 17–22 (lunch 11:30–14:00), lör 12–22. Prisnivå: smårätter 55–125 kr, kockens meny 395 kr.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!