
Babajan huserade tidigare på Etnografiska museet men flyttade i början av året till Restaurang Orions gamla lokaler på Katarina Bangata. Restaurangen drivs idag av Baba Patrick & Mama Antoinette Mark Murray.Babajan huserade tidigare på Etnografiska museet men flyttade i början av året till Restaurang Orions gamla lokaler på Katarina Bangata. Restaurangen drivs idag av Baba Patrick & Mama Antoinette Mark Murray. De har knåpat ihop en bred ekologisk meny med spännande smaker från Afrika, mellanöstern och Asien. Vi rivstartar måltiden med en rejäl laddning garbanzo fritters och vill du ha en enda giltig anledning till att besöka Babajan finner du svaret i dessa. Kikärtsmjöl, aubergine, halloumi och blomkål i en närmast erotisk emulsion paras ihop med en hemkokt chutney. Det är nästan så att vi tar in en lika stor laddning till då det blir gräl vid bordet om de sista små munsbitarna. De ångade degknytena med fläskfärs, kyckling och örter faller även de hela sällskapet i smaken. Bottennappet bland förrätterna är pilgrimsmusslorna med mint och koriander som i sammanhanget dessvärre får anses vara tämligen smaklösa.
Varmrätterna som sedan reppar är av något varierande men genomgående hög kvalitet. Bäst är helt klart tofu gado gado som inte bara smakar läckrast utan också har förärats en mycket vacker uppläggning med en liten krona av risnudlar. Även skaldjursgrytan gör sitt jobb både smak- och konsistensmässigt medan den vegetariska thalin inte riktigt lever upp till våra förväntningar. Må så vara att de nu är rätt så höga efter den inledande kanonaden av smaker.
Dryckesmässigt är Babajan riktigt trevligt då ölutbudet inte bara erbjuder sorter från hela världen utan dessutom innehåller ett flertal ekologiska varianter. Precis samma omdöme går att applicera på vinlistan. Servicen gör för övrigt artigt och trevligt sitt jobb men lever tyvärr inte riktigt upp till den pysmysiga personlighet som genomsyrar såväl meny som manifest. På Restaurang Babajan stannar du med fördel så länge du bara kan och provar dig i lugn och ro igenom helst alla rätter, förutom tidigare nämnda pilgrimsmusslor. Tisdag till lördag serveras à la carten medan söndagsgästen får nöja sig med ”mysig söndagsmat”.