Varje restaurang behöver något som gör att de sticker ut. Ett imponerande urval av viner, en atmosfär som tränger in genom skinnet och håller gästerna kvar, en vida känd sås. Vad som helst.
Speciellt om man inte ligger på ett välbesökt torg utan i världens ände, det vill säga änden av Nobelvägen. Där ligger A Mesa Brazil, vars originalitet är dess brasilianska kök – en blandning av indiskt, afrikanskt och portugisiskt. Det enda goda som må ha kommit ut ur kolonialism och slavhandel är söta, exotiska fruktsmaker blandat med rökiga europeiska korv- och köttdofter. Restaurangen har färgstarka
väggar, träbar, loppisljuskronor och låga
soffor med kuddar i de brasilianska färgerna
där man kan tillbringa tid med national-drycken Capriña och Salgados, små friterade, salta tilltugg. Bland förrätterna hittar vi marinerade fiskbitar som smakar syrligt och minner om stekt inlagd sill, tillsammans med rödlök och färsk koriander. Bland huvudrätterna finns nationalrätten Feijoada, en gryta med svarta bönor och olika sorters kött som ska ge rökig smak. Det hade varit roligt om de vågade köra efter originalreceptet på gristunga och knorr men förståeligt att de håller sig på var mans nivå. Vi hade dock önskat mer karaktär och smak i grytan. Kokosmjölk är en vanlig ingrediens och här finns den i en gryta med kyckling och banan som är väldigt god. Den grillade rumpsteken är tyvärr seg och trots att den är dyrast, tråkigast. Det vackraste på menyn är en hel grillad havsruda som ligger på en bädd av melonsallad med små fläskbitar och chili. Vår är inte riktigt färdig när den serveras men köket ber så hemskt mycket om ursäkt, och bjuder på hela fisken! Trots att de är unika med sin brasilianska mat hade A Mesa Brazil förmodligen vunnit fler gäster om de stack ut mer med sitt kök. Det är prisvärt, den vänliga servicen finns, atmosfären likaså, men det finns också på andra ställen.