Gus Van Sant är utan tvekan en ojämn filmregissör. Hans produktion är fördelad på hela skalan från genialisk till patetisk, från kommersiella succéer till kassakatastrofer. Därför var det väl egentligen ingen överraskning att han efter framgångarna med [I]Will Hunting[/I] skulle floppa rejält med sin remake av Hitchcocks [I]Psycho[/I].
I sin nya film [I]Vem är Forrester?[/I] har Van Sant återanvänt en del av tematiken från just [I]Will Hunting[/I]. På nytt handlar det om en ung kille vars intellektuella förmåga i alla fall delvis hålls tillbaka av hans klasstillhörighet, och även i denna film hittas vägen framåt med hjälp av ett sorts mentorsförhållande till en äldre manlig förebild.
Huvudperson den här gången är 16-årige Jamal från Bronx, duktig på basket och med ryggsäcken full av anteckningsböcker där han skriver sina egna texter. Efter att ha gjort bra ifrån sig på både basketplanen och i ett centralt prov bjuds han in att studera på en snobbig privatskola på Manhattan. Ungefär i samma veva kommer han i kontakt med grannskapets enstöring, en äldre man som aldrig lämnar sin lägenhet. Snart upptäcker Jamal att mannen är den mytomspunne författaren William Forrester, som efter en prisbelönt och hyllad roman dragit sig undan det offentliga livet (karaktären Forrester är duktigt inspirerad av J D Salinger). Combon William och Jamal blir snart en äkta dynamisk duo, Jamals prosa utvecklas med stormsteg under Forresters ledning, och den gode William börjar så smått att överväga att byta om från sin pyjamas och för en gångs skull lämna lägenheten.
Det är i filmens inledande del som [I]Vem är Forrester?[/I] fungerar bäst. Van Sants förmåga att skildra slum och arbetarklassmiljöer har han bevisat ända sedan debuten [I]Mala Noche[/I]. På skådespelarsidan får Sean Connery spela ut sitt register som den surmulne excentrikern Forrester och huvudrollsinnehavaren Rob Brown som spelar Jamal är inget annat än ett fynd. Även Busta Rhymes funkar bra i sin lilla biroll som Jamals bror Terrell.
Det är först när alla dessa karaktärer och miljöer etablerats som manusets svagheter börjar märkas och filmen blir förutsägbar. Trots att Jamals nya skola bjuder på sadistiska lärare, taskiga medspelare i basketlaget och en flirtande överklassflicka så utvecklas inte historien på något annat sätt än det förväntade. Bra skådespelare och utmärkt regi maskerar detta faktum ganska väl, och därför är det bara att placera [I]Vem är Forrester?[/I] på den övre halvan av betygsskalan.
En mer kärleksfull fundering är också varför Van Sant inte lyckats hålla bögfjollan i sig i schack och lyckats hålla soundtracket rent från [I]Somewhere Over The Rainbow[/I].
Finding Forrester
Skådespelare:
Regi: