Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Place

David Weiss 09:00 5 Nov 2020

En scen, dunkel belysning och ett piano. Mycket mer än så verkar inte krävas för en spelning under pandemitider. I Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Place så är det just det man får: en ensam Nick Cave som inkännande tar sig igenom en låtlista om tjugo spår. Hade estetiken varit mer avskalad hade filmen slutat existera. Musiken spänner över Caves karriär med axplock från både The Bad Seeds och den alternativa sammansättningen Grinderman.

Nick Cave-filmer börjar utgöra en egen liten subgenre. Med filmer som den fiktiva gestaltningen av den tjugotusende dagen i Caves liv i 20.000 Days on Earth (2014) och den meditativa metadokumentären One More Time with Feeling (2016). Men det allra mest minnesvärda återgivandet av australiensarens musik dateras bak till Wim Wenders tyska änglavandring i Himmel över Berlin (1987). Där fångas han och The Bad Seed med en flytande kamera som får fram en rökig livespelnings lockelse. Kameran lyckas få fram musikens inneboende, smittande energi.

Den energin saknas förståeligt nog i Idiot Prayer. Framträdandet känns mer som ett finstämt genrep än en spelning. Det är svårt att kräva mer av en solospelning under rådande förutsättningar, men det leder också till begränsad dragningskraft. Om en behöver få sitt lystmäte fyllt av Caves musik är Idiot Prayer en fullgod kick. För oss andra som inte är lika lättövertygade står sig spelningen slätt mot de filmiskt mer spännande bidragen i subgenren Nick Cave.

Genre: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner

Filmrecension: Mank

Calle Wahlström har sett David Finchers film om manusförfattaren Herman J. Mankiewiczs arbete med Orson Welles mästerverk "Citizen Kane".

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!