Jens Nilsson bjuder på uppfinnesrika kombinationer. Foto: Christian Andersson
Möllan knoppar av sig och får tillök i sin rika restaurangfamilj. Den nya medlemmen heter Jetz Sauerkraut & Vodka och nischen är lika tydlig som namnet. Det är Jens Nilsson med kompanjoner som öppnar upp i gamla Soupa Doupa på Norra skolgatan. Där har de slagit in väggarna till grann-lokalerna och skapat en östeuropeisk vodkabar. Inredningen kommer att vara grovhuggen, åt bunkerhållet.– Det blir betong, industri, mycket sten och cementväggar och planlösningen är som ett Z med nivåskillnader, säger Jens Nilsson.
Jetz-gänget säger sig vilja skapa något unikt både gällande mat och dryck.
– Det finns i stort sett inga bra ställen att dricka drinkar på i Malmö och jag är allergisk mot drinkar där man döljer spritsmaken, säger Jens och berättar om spännande kombinationer i glasen.
Några av dem är fänkål, gurka och dill. Björnbär och rosmarin och en variant på krusbär och kanel.
Det kommer att serveras vodka till alla rätter, precis som i Ryssland. Till en början blir det blygsamma 30 sorter att välja på. À la carte-menyn kommer att vara uppbyggd kring tre förrätter, fyra huvudrätter och tre efterrätter. Återkommande inslag är rödbeta, dill, lök, kål, fläsk och kalvkött. Många av rätterna andas mandom, Sovjet och har en bastant botten, men Jens Nilsson är inte orolig för att de som gillar lättare eller vegetarisk mat ska bli besvikna.
– Min mamma är vegetarian och har provsmakat rätterna, hon är lugn nu.